Foto: Shutterstock

Lai nodrošinātu vienlīdzīgu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma tiesību īstenošanu sievietēm, kuras ieņem vadošus amatus, šonedēļ valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) padome lēmusi par LVRTC valdes locekles Ilzes Opmanes - Jēgeres atsaukšanu no valdes locekļa amata pienākumu pildīšanas uz noteiktu laiku.

Sākot no šī gada 21.septembra līdz nākamā gada 20. aprīlim, LVRTC valdē strādās valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols un valdes loceklis Evijs Taube, savstarpēji sadalot Opmanes- Jēgeres pienākumus un atbildības jomas. Padome par savu lēmumu ir informējusi arī akcionāru – Satiksmes ministriju.

Kā uzsver uzņēmumā, šis ir nozīmīgs precedents – darbiniekiem ir likumā noteiktas grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma tiesības, savukārt valdes locekļiem šobrīd Komerclikums neparedz tiesības uz likumā noteikto grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, jo likuma izpratnē viņi netiek uzskatīti par darbiniekiem.

Līdzšinējā pieredze un normatīvais regulējums rada apstākļus, ka sievietes vadošos amatos ir spiestas atstāt amatu un pēc bērna kopšanas atvaļinājuma viņām nav nodrošināta iespēja atjaunot esošo amatu. Šobrīd Saeimā noris grozījumu Komerclikumā pieņemšanas process, kur grozījumi paredzēs kārtību, kādā valdes locekļi var izmantot tiesības uz atvaļinājumiem, kas saistīti ar bērnu aprūpi.

Tradicionāli tiek uzskatīts, ka vadošie amati, tostarp valdes līmenī, prasa pastāvīgu pieejamību. Arī normatīvais regulējums paredz, ka, esot valdes locekļa amatā, neatkarīgi no tā, kādā prombūtnē persona ir, personai saglabājas tāds pats juridiskās atbildības līmenis. Visbiežāk šis ir iemesls, kāpēc sievietes darbu valdē pamet, apzinoties, ka bērna kopšanas vai dzemdību atvaļinājuma laikā nespēs nodrošināt tādu iesaisti lēmumu pieņemšanā, kādu paredz tiesiskā atbildība par šo lēmumu sekām. Tas bieži vien attur sievietes ieņemt šos amatus vai veidot ģimeni, pildot šādus amata pienākumus, skaidro LVRTC.

LVRTC padomes lēmums paredz, ka valdes locekle tiek atstādināta uz noteiktu laiku, bet pēc tam tiks ievēlēta atpakaļ esošajā valdes locekļa amatā, nepārsniedzot pilnvaru termiņu, kas tika sākotnēji noteikts. Šādu kārtību paredz arī Saeimā iesniegtie grozījumi Komerclikumā. Tāpat šāda prakse tiek ieviesta un normatīvi nostiprināta arī citu Eiropas Savienības valstu likumdošanā.

Tas nepieciešams, jo vienlīdzīgai grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma politikai vadītājām ir izšķiroša nozīme, lai uzlabotu sieviešu pārstāvību augstākajos vadošos amatos.

LVRTC šobrīd ir 339 darbinieki. Ievērojot nozares specifiku, 60% no tiem ir vīrieši. 40% no uzņēmuma struktūrvienību vadītājiem ir sievietes. Vidējais darbinieka vecums uzņēmumā šobrīd ir 42 gadi, bet darba stāžs – 10 gadi, kas nozīmē, ka, strādājot uzņēmumā, sievietes var izdzīvot dažādus dzīves posmus, tostarp, ģimenes dibināšanu un bērna piedzimšanu.

Opmane - Jēgere uzņēmuma valdē tika ievēlēta 2022. gada augustā, bet LVRTC strādāja jau kopš 2019. gada kā Finanšu un administratīvā departamenta direktore.

LVRTC ir 100% valstij piederoša kapitālsabiedrība, kuras darbības jomas ietver datu glabāšanu gan fiziskos serveros, gan mākoņdatošanas platformās, datu pārraidi, uzticamības pakalpojumus, kā arī kiberaizsardzības pakalpojumus organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!