Foto: Publicitātes foto

Eiropas Savienības (ES) finansētā pārrobežu apmaiņas programma "Erasmus jaunajiem uzņēmējiem" (EYE) jau 15 gadus jaunajiem uzņēmējiem un tiem, kas apņēmušies uzsākt biznesa gaitas, piedāvā iespēju mācīties un gūt praktiskas zināšanas no pieredzējušiem uzņēmējiem dažādās valstīs. Tāpat arī vietējie uzņēmēji var kļūt par mentoriem un pie sevis uzņemt ārvalstu censoņus, kuri vēlas gūt pieredzi un attīstīt savu biznesa ideju. Latvijas uzņēmējiem tā ir iespēja pie sevis uzņemt darbīgu cilvēku ar svaigām idejām, kas palīdzēs risināt kādu uzņēmumam aktuālu jautājumu. Tā ir unikāla iespēja atklāt ārvalstu uzņēmējdarbības pasauli un paplašināt redzesloku. Uzzini, kā!

Viens no EYE kontaktpunktiem Latvijā ir "Civitta Latvija". Arī biedrība "Latvijas Eiropas Kopienas studiju asociācija" (LEKSA) kopš 2017. gada ir kontaktpunkts, kas organizē un koordinē Latvijas uzņēmēju apmaiņas braucienus EYE programmas ietvaros. LEKSA mērķis, apvienojot sevī dažādas organizācijas, ir attīstīt un veicināt domu un zinātniskās informācijas apmaiņu teorētiskos un praktiskos jautājumos saistībā ar Eiropas Savienības aktivitātēm, Eiropas integrāciju un paplašināšanos kopumā.

Līdzfinansēta pieredzes apmaiņa 45 valstīs

EYE programmā var piedalīties ikviens, kurš ir sasniedzis 18 gadu vecumu un vēlas realizēt savu biznesa ideju vai jau ir izveidojis uzņēmumu, kas eksistē ne ilgāk kā trīs gadus. Savukārt, lai kļūtu par mentoru un pie sevis uzņemtu jaunos uzņēmējus, ir jāatbilst diviem būtiskiem priekšnosacījumiem – jābūt vairāk nekā trīs gadu pieredzei uzņēmējdarbībā un jābūt valdes locekļa statusam uzņēmumā/biedrībā. Likumsakarīgi – svarīga ir arī vēlme apmainīties ar pieredzi un spēja nodrošināt laiku mentora darbam ar jauno uzņēmēju.

EYE būtībā ir Eiropas Savienības mobilitātes programma, kuras ietvaros cilvēks bez uzņēmējdarbības pieredzes vai ar tikko uzsāktu biznesu citā valstī satiekas ar pieredzējušu uzņēmēju, un tad viņi kopā darbojas konkrētu mērķu sasniegšanai. Jaunajam uzņēmējam tā ir iespēja attīstīt savu biznesa ideju un gūt zināšanas, bet mentors savā paspārnē iegūst cilvēku, kurš viņam var palīdzēt dažādos ikdienas darbos un pienākumos vai konkrētos specifiskos projektos

Denīze Ponomarjova, LEKSA projektu vadītāja

Der zināt – jaunie uzņēmēji var piedalīties programmā tikai vienu reizi. Savukārt mentors drīkst uzņemt pie sevis neierobežotu skaitu dalībnieku, taču tas nevar notikt vienlaicīgi. Pieredzes apmaiņa brauciena ietvaros ilgst no viena līdz sešiem mēnešiem, un pie mentora iespējams doties uz kādu no 45 projekta dalībvalstīm, kuru vidū ir ne tikai Eiropas Savienības valstis, bet arī Kanāda, ASV, Dienvidkoreja un citas zemes. Programmas dalībniekiem maksā stipendiju, bet tās apmērs katrā valstī ir atšķirīgs. Par atbalsta apmēriem vairāk var uzzināt šeit.

Arī Latvija vilina jaunos uzņēmējus

Dalība programmā jaunajam uzņēmējam var sniegt būtisku pienesumu viņa izaugsmē – tā ir iespēja kopā ar pieredzējušo uzņēmēju izzināt sev interesējošo industriju, iegūt jaunus kontaktus eksporta iespējām, praktisku pieredzi un rekomendācijas. Gadu gaitā daudzi Latvijas jaunie uzņēmēji devušies uz ārzemēm gūt vērtīgu pieredzi.

Tāpat arī vietējie uzņēmēji pie sevis uzņēmuši ārvalstu ciemiņus, dalījušies ar viņiem savās zināšanās un ieguvuši atbalstu ikdienas darbībā. Piemēram, viena no EYE programmas mentorēm Latvijā ir pazīstamā dziedātāja Agnese Rozniece – mūziķe, grupas "Triānas parks" soliste un mūzikas menedžmenta aģentūras "Zvaigznājs" radītāja.

Foto: Publicitātes foto

Rozniece kā mentore pieredzes apmaiņā pie sevis uzņēmusi jauno dziedātāju un dziesmu autori Lorīnu Lukasu no Lielbritānijas. Zīmīgi, ka jaunā māksliniece, kura pazīstama ar skatuves vārdu Wrenna, vēl paguva "ielēkt" pēdējā vilcienā – viņa apmaiņas programmā pieteicās neilgi pirms Lielbritānijas oficiālās izstāšanās no Eiropas Savienības. Lorīna Latvijā pavadīja trīs mēnešus, kuru laikā aktīvi iesaistījās Agneses radošajā darbībā, tostarp devās līdzi mentorei uz dažādām fotosesijām, koncertiem (viens no tiem – "Muzikālās bankas" apbalvošanas ceremonija) un izzināja mūzikas menedžmenta aizkulises. Abu sadarbība arī vainagojās ar "taustāmu" rezultātu – kopīgi sarakstītu dziesmu "AI", ar kuru Agnese startēja "Supernovas" atlasē.

Piesakoties EYE, Lorīna nemaz nevarēja iedomāties, ka par viņas apmaiņas galamērķi būs līdz tam viņai maz zināmā Latvija, taču, atrodot Agnesi EYE datubāzē, abas secināja, ka ir liels potenciāls veidoties ļoti produktīvai un vērtīgai sadarbībai. Cik man zināms, abas joprojām uztur komunikāciju.

Denīze Ponomarjova, LEKSA projektu vadītāja

Savukārt šoruden Agnese kā mentore pie sevis uzņem mūziķi, vijolnieku Ļupčo Trajanovski no Maķedonijas. Interesanta nianse: daudzsološais jaunais censonis šobrīd arī studē menedžmentu Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijā, taču tas viņam neliedz paplašināt redzesloku apmaiņas programmā "Erasmus jaunajiem uzņēmējiem". Vairāk par Ļupčo profesionālajām gaitām var uzzināt viņa "Instagram" profilā šeit.

Arī organizācija "Piedzīvojumu gars" piedalījusies EYE programmā – Lusine no Armēnijas pērn divus mēnešus pavadīja Latvijā, darbojoties "Piedzīvojumu garā" ar mērķi izzināt organizācijas modeli neformālās izglītības jomā. Kā viņai gāja, vairāk var uzzināt šeit. Savukārt ar citiem iedvesmojošiem pieredzes apmaiņas stāstiem var iepazīties LEKSA kontaktpunkta "Instagram" profilā šeit.

Kā pieteikties programmai?

Jaunie uzņēmēji, kas vēlas doties apmaiņas programmā, kā arī mentori, kas vēlas uzņemt jaunos uzņēmējus, EYE programmai var pieteikties oficiālajā mājaslapā. Jaunajiem uzņēmējiem ir jāiesniedz savs CV un biznesa plāns par savu biznesa ideju, taču būtiski pieminēt – biznesa plānam nav jābūt sarežģītam. Tajā ir svarīgi iekļaut konkrētu informāciju, lai varētu saprast biznesa idejas mērķus un biznesa modeli. Ja ir nepieciešama palīdzība pie tā izveides, gan LEKSA kontaktpunkts, gan arī kontaktpunkts "Civitta Latvija" var sniegt rekomendācijas un vērtīgus padomus. Savukārt mentoriem, lai pieteiktos programmā, jāiesniedz tikai savs CV.

Šo 15 gadu laikā EYE ietvaros organizēts vairāk nekā 12 000 biznesa zināšanu apmaiņu, saņemts vairāk nekā 23 000 pieteikumu no jaunajiem uzņēmējiem un 14 000 pieteikumu no pieredzējušiem uzņēmējiem, kuri gatavi kļūt par mentoriem. LEKSA pārstāve aicina ikvienu jauno uzņēmēju izmantot iespēju un doties neaizmirstamā pieredzē, kas var kļūt par nozīmīgu grūdienu biznesa attīstībā. Līdzīgi kā jebkura prasme, arī uzņēmējdarbība ir jātrenē – kāpēc gan to nedarīt sev vēlamā valstī un nišā? Ja nepieciešama palīdzība, rakstiet uz e-pastu denize.ponomarjova@gmail.com.

Eiropas Biznesa atbalsta tīkls (EEN) ir lielākais uzņēmējdarbības un inovācijas atbalsta kontaktpunktu tīkls, kas sniedz praktisku informāciju uz specifiskiem jautājumiem Eiropas Savienības uzņēmējiem par Eiropas Savienības lietām, īpaši izceļot mazos un vidējos uzņēmējus. EEN, tāpat kā EYE programmu, atbalsta Eiropas Inovācijas padomes un MVU izpildaģentūra (EISMEA).

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!