Foto: Shutterstock

Nekustamo īpašumu apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Civinity" uzņēmumi vērsušies Rīgas pilsētas tiesā pret uzņēmumu AS "AJ Power Gas" par līguma saistību nepildīšanu, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Vienlaikus Rīgas pilsētas tiesas pārstāvji sacīja, ka pašreiz nav ierosināta šāda tiesvedība, tomēr, iespējams, ir iesniegts šāds pieteikums.

"Civinity" norāda, ka "AJ Power Gas" trīs nedēļas pirms apkures sezonas sākšanas, paziņojis par līguma saistību tālāku nepildīšanu, vienpusēji atkāpjoties no līguma par dabasgāzes piegādi.

"Civinity" grupas uzņēmumi AS "Civinity mājas", SIA "Civinity mājas Jūrmala" un SIA "Civinity Solutions" bija noslēguši līgumu ar "AJ Power Gas" par dabasgāzes piegādi līdz 2024/2025. gada apkures sezonas noslēgumam, fiksējot konkrētu dabasgāzes cenu uz visu piegādes periodu.

Septembra sākumā uzņēmums paziņojis par nespēju pildīt uzņemtās līguma saistības, atsaucoties uz no viņiem radušiem neatkarīgiem apstākļiem, kā arī izteicis piedāvājumu pārskatīt līguma cenu, savukārt, nepanākot vienošanos par cenas izmaiņām, paziņojis par vienpusēju atkāpšanos no līguma.

"Ar šādu rīcību uzņēmums "AJ Power Gas" pakļāva riskam vairākus tūkstošus dzīvojamo māju iedzīvotāju - vai nu laikā nesaņemt pakalpojumu vai arī maksāt par to vairāk, nekā plānots," norāda "Civinity" pārstāvji.

"Civinity" pārstāvji arī atzīmē, ka uzņēmums uzskata "AJ Power Gas" vienpusēju atkāpšanos no līguma par prettiesisku un spēkā neesošu un lūdz tiesu vērtēt "AJ Power Gas" rīcības likumību. Pozitīva tiesas sprieduma gadījumā, "Civinity" grupas uzņēmumi varēs aprēķināt zaudējumus un pieprasīt tos kompensēt no "AJ Power Gas" puses.

Vienlaikus "Civinity" veicis pakalpojumu sniedzēju un tarifu apzināšanu, un noslēdzis jaunu līgumu ar citu dabasgāzes piegādātāju, lai nodrošinātu siltumenerģijas nepārtrauktību uzņēmuma klientiem.

Līgums starp "Civinity" un "AJ Power Gas" ir izbeigts no šā gada 1. oktobra un no šī datuma dabasgāzes piegādes uzņēmumam sniedz SIA "Elenger".

Vienlaikus "AJ Power Gas" pārstāvji skaidroja, ka enerģētikas tirgū pastāv dažādi līgumu veidi, tostarp ar nosacījumiem, kas ļauj vienai pusei atkāpties no līguma.

Šāda tipa līgumi ir praktiski visu dabasgāzes tirgotāju produktu piedāvājumā gan juridiskām personām, gan mājsaimniecībām, turklāt tie ir plaši izplatīti arī valsts un pašvaldību iestāžu dabasgāzes iepirkumos - vairāk nekā trešā daļa no dabasgāzes iepirkumu līgumiem satur tiesības to vienpusēji izbeigt pirms termiņa, pauda kompānijas pārstāvji.

Noslēgtie līgumi ar "Civinity" grupas uzņēmumiem paredzēja iespēju tos izbeigt pirms termiņa, par to iepriekš brīdinot. "AJ Power Gas" izmantoja līgumos noteiktās tiesības un izbeidza līgumus, piebilda kompānijas pārstāvji.

"Ņemot vērā, ka no "Civinity" grupas uzņēmumu puses sabiedrībai sniegta vienpusēja un maldinoša informācija par "AJ Power Gas" uzņēmējdarbības praksi, "AJ Power Gas" izvērtēs nepieciešamību vērsties tiesā par tīšu neslavas celšanu," sacīja uzņēmuma pārstāvji.

Namu apsaimniekošanas grupas "Civinity" uzņēmumi pagājušā gadā Latvijā palielināja apgrozījumu par 6,8% - līdz 19,4 miljoniem eiro.

"Civinity" grupa Latvijā pārvalda namu apsaimniekošanas, administrēšanas un uzturēšanas uzņēmumus Rīgā un Jūrmalā, kurā ietilpst AS "Civinity mājas", SIA "CS apkope" SIA "Viens rēķins", SIA "ALG Cleaning", SIA "Pilsētas lifti", SIA "CS Komercserviss", SIA "Civinity mājas Jūrmala".

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "AJ Power Gas" reģistrēta 2017. gadā un uzņēmuma pamatkapitāls ir 35 350 eiro. Uzņēmuma kapitālā 99,01% pieder SIA "AJ Power Holding", bet 0,99% pieder Krišjānim Baidekalnam. Uzņēmuma apgrozījums 2023. gadā bija 59,972 miljoni eiro, bet peļņa - 1,348 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!