Foto: Shutterstock

Šā gada septembrī elektroenerģijas cenas samazinājās visās Baltijas valstīs vidēji par 21-22%, Latvijā mēneša vidējā elektroenerģijas cena pazeminājās līdz 84,09 eiro par megavatstundu (EUR/MWh) jeb par 21% attiecībā pret augustu, bet attiecībā pret 2023. gada septembri samazinājums ir 28%.

Cenu pazemināšanos sekmēja Igaunijas – Somijas starpsavienojuma "Estlink-2" darbības atjaunošana, kas deva iespēju importēt vairāk lētākas elektroenerģijas no Skandināvijas valstīm, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

No Baltijas starpsavienotajām valstīm cena pieauga Somijā, sasniedzot 56,02 EUR/MWh, Zviedrijā bija zemākais cenu līmenis – 27,01 EUR/MWh, savukārt augstākā vidējā elektroenerģijas cena tika reģistrēta Polijā – 95,08 EUR/MWh.

Mēneša vidējās cenas samazinājumu Baltijā un pieaugumu Somijā izraisīja Somijas – Igaunijas starpsavienojuma "Estlink-2" darbības atjaunošana. Tā rezultātā palielinājās starpvalstu pārvades jauda un cenas atsevišķas stundās izlīdzinājās. "Estlink-2" bija remontā kopš šī gada februāra.

  • Algu pieaugums Latvijā šogad turpinās, vidējā darba samaksa pakāpeniski palielinās, taču ne visās jomās strādājošie to izjūt – ir nozares, kurās darbinieki vairākus gadus nav piedzīvojuši algas pieaugumu, taču vienlaikus ir tādas nozares, kurās algas tiek palielinātas regulāri. Plašāk: Pārāk maza alga? Kur meklēt iespējas nopelnīt vairāk

Septembrī elektroenerģijas imports uz Baltijas valstīm salīdzinājumā ar augustu pieauga par 4,4%, "Estlink-2" darbības atjaunošanas iespaidā mainoties importa struktūrai – imports no Somijas palielinājās par 71%, bet samazinājās no Zviedrijas par 12,4% un no Polijas par 37,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!