Foto: Shutterstock

Naftas cenas pirmdien turpina iepriekšējās nedēļas pieaugumu, reaģējot uz Izraēlas un Irānas konfliktu, kā arī tirgus dalībniekiem paužot bažas, ka konflikts tuvākajā laikā var būtiski ietekmēt naftas eksportu no lielākā šī produkta ražošanas reģiona, raksta "Reuters".

Cenas šobrīd tuvojas 80 dolāru atzīmei. "Brent" nākotnes kontrakta cena pieauga par 1,11 dolāriem jeb 1,4% līdz 79,16 dolāriem par barelu, bet ASV WTI jēlnaftas nākotnes kontrakta cena pieauga par 1,28 dolāriem jeb 1,7% līdz 75,66 dolāriem par barelu.

Pagājušajā nedēļā "Brent" cena pieauga par vairāk nekā 8%, bet WTI cena – par 9,1%, un tirgus eksperti bažījās, ka Izraēla varētu dot triecienu naftas infrastruktūrai kā atbildi uz Irānas 1. oktobra raķešu uzbrukumu Izraēlai, raksta "Reuters".

  • Jaunās degvielas uzpildes stacijas "Straujupīte" atvēršana Rīgā sociālajos tīklos izraisīja īstu ažiotāžu. Atklāšanas dienā "dīzeli" varēja iegādāties par 1,33 eiro litrā, 95. markas benzīns maksāja 1,41 eiro – krietni lētāk nekā vidējā cena tirgū. Sociālajos tīklos izplatījās video ar automašīnu rindām, kas gaidīja savu kārtu, lai uzpildītos, bet komentāros ļaudis sprieda, vai arī citu DUS tīkli samazinās cenas. Plašāk par DUS un tās plāniem: 1,33 eiro par litru "dīzeļa": kā vietējais DUS tīkls mēģina iekarot tirgu.

Prognozes par iespējamo konflikta eskalāciju radījušas spiedienu pieprasījuma pusē, sacījusi "Phillip Nova" analītiķe Prijanka Sačdeva.

"ClearView Energy Partners" rīkotājdirektors Kevins Buks sacījis "CNN", ka, viņaprāt, tirgus šobrīd nepietiekami novērtē Tuvo Austrumu risku.

"Ja Izraēla uzbruks Irānas enerģētikas objektiem, tad pasaules naftas cenas, visticamāk, pieaugs līdz vismaz 86 dolāriem par barelu," sacījuši uzņēmuma pārstāvji.

Savukārt "ANZ Research" eksperti sagaida, ka šo notikumu iespējamā tūlītējā ietekme būs salīdzinoši neliela.

"Mēs uzskatām, ka tiešais uzbrukums Irānas naftas infrastruktūrai ir vismazāk iespējamais variants starp Izraēlas iespējām," norāda eksperti.

  • Augošās naftas cenas veicina arī degvielas cenu kāpumu, tāpēc jādomā par to, kā ietaupīt un uzkrāt naudu. Bieži vien ierasts pazoboties par miljonāru un ekspertu padomu – nepirkt avokado, saldumus vai cigaretes, bet naudu ieguldīt. Taču ko rāda skaitļi? "Delfi Bizness" aprēķina, cik naudas varētu gada laikā sakrāt un cik bagāts cilvēks kļūtu, ja iknedēļas trīs ārpus mājas pirkto kafijas dzērienu vietā ieguldītu naudu kriptovalūtās, ASV vai Baltijas akcijās. Nav naudas? 'Delfi Bizness' rēķina, vai kafijas nepirkšana un ieguldījumi to atrisina

Tāpat viņi atgādina, ka Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) un tās sabiedrotie, tostarp Krievija (OPEC+), pēc pēdējo gadu samazinājumiem, kas tika veikti, lai atbalstītu cenas vājā globālā pieprasījuma dēļ, no decembra sāks palielināt ražošanu.

OPEC+ ir pietiekami daudz rezerves naftas jaudas, lai kompensētu iespējamo Irānas naftas piegāžu izslēgšanu no tirgus, taču organizācijai būtu grūti noturēt nepieciešamo līmeni, ja Irāna atriebtos, uzbrūkot kaimiņiem – Persijas līča valstu naftas iekārtām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!