Foto: Shutterstock/Delfi

Rīgā dzīvei nepieciešamā alga šogad ir 1638 eiro bruto ("uz papīra" jeb pirms nodokļiem), bet reģionos – 1384 eiro bruto, aprēķinājis atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmums "Figure Baltic Advisory". Uzņēmuma vecākā konsultante Dace Tauriņa un datu zinātnieks Jānis Kaļķis sarunā ar "Delfi Bizness" raksturo – šis uzskatāms par minimālo ienākumu līmeni, lai cilvēks spētu segt pamatvajadzības un noteiktu summu novirzīt arī uzkrājumiem, – un uzskaita, ko par šādu naudu var atļauties.

Jānorāda, ka šogad dzīvei nepieciešamā alga Rīgā salīdzinājumā ar pagājušā gada aprēķiniem krietni augusi – vēl pērn vienam cilvēkam, lai varētu dzīvot "pietiekami pieklājīgi", bija vajadzīgs 1501 eiro bruto. Tā kā šo rādītāju "Figure Baltic Advisory" aprēķina jau piecus gadus, varam ieskatīties arī senākā pagātnē – 2020. gadā maciņā bija jāieripo 1230 eiro mēnesī bruto. Tātad šo gadu laikā ienākumiem bijis jāpieaug par aptuveni 408 eiro jeb 33%.

Toties reģionos dzīvei nepieciešamās algas rādītājs šajā gadā ir pat nedaudz samazinājies.

Aprēķinot dzīvei nepieciešamo algu, pētnieki ņem vērā to, kas Latvijā dzīvojošam cilvēkam nepieciešams, lai sevi nodrošinātu, tiesa, ne tā, ka varētu pavisam nesekot līdzi, kam finanšu līdzekļi tiek tērēti. Jāpiebilst, ka izmaksas būtiski pieaug, ja cilvēka īpašumā ir privātā automašīna.

"Figure Baltic Advisory" aprēķini arī rāda, cik liela ir dzīvei nepieciešamā summa ģimenei ar diviem bērniem, – par to tālāk rakstā.

Tātad ķeramies vērsim pie ragiem – cik finansiāli brīvi var dzīvot, saņemot 1638 eiro un 1384 eiro algu mēnesī?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!