Foto: Pixabay

Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) jau ilgstoši ir bez pilnvērtīgas vadības. Šobrīd iestādes reorganizācijai Ekonomikas ministrija (EM) piesaistījusi PR firmu bez neviena darbinieka, ziņo "Nekā personīga".

LIAA ir būtiska loma Latvijas ekonomikas izaugsmes sekmēšanā – tā ir galvenā un vienīgā valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par investīciju piesaisti un eksporta veicināšanu. Aģentūra īsteno arī tūrisma politiku un veido vienotu valsts tēlu. Iestādē šobrīd strādā 300 cilvēku, un tās budžets ir 10 miljoni eiro, no kuriem lielākā daļa ir valsts nauda, pārējais Eiropas Savienības fondu līdzekļi.

Konkursu uz LIAA direktora amatu izsludināja pērn rudenī, un prasības pretendentiem nevarēja nosaukt par ambiciozām. Pietika ar trīs gadu ilgu pieredzi vadošā amatā ar 10 padotajiem. Zināšanas investīciju piesaistē bija vēlamas. Konkursā pieteicās 52 pretendenti, taču ekonomikas ministrs pieņēma lēmumu izbeigt konkursu, jo viņu neapmierināja Valsts kancelejas izvēlētie finālisti ilggadējā "Latvijas attīstībai" politiķe, vairāku lobiju organizāciju vadītāja Baiba Bļodniece un Fredis Bikovs no Rīgas investīciju un attīstības aģentūras.

Maijā pēc ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lūguma Valsts kanceleja izsludināja atkārtotu konkursu uz LIAA direktora amatu. Šoreiz prasības bija ievērojami augstākas – varēja pieteikties vien tie, kuriem ir pieredze darbā privātajā sektorā un investīciju piesaistē uzņēmumiem 100 miljonu eiro apmērā.

Konkurss ir noslēdzies un Valsts kanceleja jau augustā nosūtīja divu visaugstāko novērtējumu saņēmušo pretendentu vārdus ekonomikas ministram iecelšanai amatā. Taču ministrs vilcinās to darīt.

Aģentūras pagaidu vadība uzticēta vien gada sākumā EM darbu sākušajam valsts sekretāra vietniekam Raivim Bremšmitam. Viņam jāveic iestādes reorganizācija. Pēc ministra teiktā, vienīgā kavēšanās ar jaunā kandidāta apstiprināšanu ir LIAA reforma un abi konkursa finālisti to zinot.

Reformai ir skaidri mērķi budžetu nesamazināt, taču palielināt aģentūrā atalgojumu tiem, kuri atbildīgi par atbalstu eksportējošiem uzņēmumiem, un investīciju piesaisti. Plānots atlaist ap 10% darbinieku.

Lai izlemtu, kuri tie ir – funkciju audita veikšanai EM noalgojusi nevienam nezināmu sabiedrisko attiecību firmu SIA "Austra PR", par to maksājot 9450 eiro.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, tad "Austra PR" pamatkapitāls ir 2 eiro. Pagājušā gada apgrozījums – 11 422 eiro, bet tajā nav reģistrēts neviens darbinieks. Firma reģistrēta Olaines novadā. Kā vienīgā īpašniece un valdes locekle norādīta Sanita Andžāne. Viņa stāsta, ka reālo darbu veicējs ir viņas vīrs Jānis Andžāns.

Valainis uz komentāru saistībā ar šo izvēli norādījis, ka neiesaistās šādos jautājumos un tas ir LIAA kompetencē. Savukārt Bremšmits uzsvēra, ka tā ir EM izvēle.

Līgumu ar "Austra PR" no EM puses parakstījis valsts sekretārs Edmunds Valantis. Viņš stāsta, ka firma izvēlēta cenu aptaujā ar lētāko piedāvājumu. Kurš tieši no ministrijas iedomājies to uzaicināt, viņš nezinot. Iepriekšējos gados ministrija ar šo kompāniju nav sadarbojusies.

"Linkedin" pieejamā informācija liecina, ka Andžāna pašreizējā darba vieta ir "Omniva Latvija." Andžāns rakstiskās atbildēs norāda, ka dažādu pētījumu, funkciju auditu un izvērtējumu izstrādē viņam ir 20 gadu pieredze, iepriekš viņš strādājis arī Valsts kancelejā. Uzaicinājums par dalību cenu aptaujā saņemts e-pastā.

Ekonomikas ministrs apgalvo, ka otrs konkurss uz LIAA direktora amatu beigsies ar rezultātu. Taču nākamā aģentūras vadītāja vārdu viņš nosauks ne ātrāk kā pēc mēneša.

Raidījuma rīcībā esošā neoficiāla informācija gan liecina, ka šim amatam tiks nosaukta Ieva Jāgere, speciāliste ar pieredzi privātajā sektorā, kura pašlaik strādā valsts finanšu institūcijā "Altum".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!