Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās gandrīz visos Nord Pool tirdzniecības apgabalos. Vidējā elektroenerģijas cena Baltijas valstīs nokrita par 54% pret iepriekšējo nedēļu un vienoti visās trijās valstīs bija 60,67 EUR/MWh, informē AS "Latvenergo".

Tikmēr Nord Pool sistēmas cena samazinājās par 33% līdz 26,68 EUR/MWh. Vidējās elektroenerģijas cenas citās Eiropas valstīs aizvadītajā nedēļā – Polijā 82,99 EUR/MWh, Vācijā 68,22 EUR/MWh.

Jāatgādina, ka cenu svārstības Nord Pool tiešā veidā ietekmē tikai tos Latvijas iedzīvotājus, kuri ar savu elektrības tirgotāju noslēguši mainīgās cenas līgumu, balstoties uz elektroenerģijas cenu biržā.

Cenu lejupvērstu kustību Ziemeļvalstu tirdzniecības apgabalos galvenokārt ietekmēja vēja staciju izstrāde, kas pieauga par 48% pret iepriekšējo nedēļu, kā arī par 9 procentpunktiem augstāka atomelektrostaciju pieejamā ražošanas jauda. Tajā pašā laikā Baltijas valstīs elektroenerģijas cenu samazinājumu noteica bagātīga vēja staciju izstrāde, kas kāpa 2,3 reizes, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, kā arī par 7% augstākas enerģijas plūsmas uz Baltiju.

Nord Pool reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 7 668 GWh, bet elektroenerģijas ražošanas apjomi 8 288 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 1% un bija 492 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 2% augstāks nekā nedēļu iepriekš – 126 GWh. Igaunijā patēriņš pieauga par 4% līdz 144 GWh. Lietuvā tika patērētas 222 GWh elektroenerģijas, kas ir samazinājums par 5% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs samazinājās par 10%, un kopā tika saražotas 235 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde bija par 34% zemāka salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu – 40 GWh. Tikmēr Igaunijā izstrāde kritās par 33%, un tika saražotas 67 GWh. Tikmēr Lietuvā elektroenerģijas ražošana pieauga par 26% līdz 128 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 32%, Igaunijā – 46%, bet Lietuvā – 58%. Baltijas valstīs tika saražoti 48% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!