Foto: Publicitātes foto

Maziem un vidējiem uzņēmumiem, kuru ikdiena aizrit, rūpējoties par izaugsmi, nereti energoefektivitātes jautājums ir aizslīdējis pat trešajā plānā. Ar Eiropas Biznesa atbalsta tīkla (EEN) sadarbības projekta "EENergy" palīdzību saules paneļu stacijas, energoefektīvāku un modernāku iekārtu vai apkures sistēmu nomaiņa vairs nav tāls sapnis. Kā uzņēmumiem var palīdzēt "EENergy" grants? Ieskatu sniedz uzņēmums "Litex-Rīga" un Latvijas Tehnoloģiskais centrs (LTC).

Teju 32 gadus uzņēmums "Litex-Rīga" specializējies augstas kvalitātes apģērbu ražošanā – profesionāli šuvēji darina modes segmenta izstrādājumus sievietēm, vīriešiem un bērniem. "Litex-Rīga" sadarbojas ar dažādiem zīmoliem no Īrijas, Apvienotās Karalistes, Spānijas, Skandināvijas valstīm, Izraēlas, Vācijas un arī ar vietējiem uzņēmumiem tepat Latvijā. Latvijā šūtais apģērbs nonāk prestižajos "Harrod’s" veikalos Londonā, "Printemps" Parīzē, kā arī tiešsaistes apģērbu lielveikalā "Zalando". "Spējam pielāgoties un esam daudzveidīgi, lai apmierinātu dažādas tirgus vajadzības," atklāj Oļegs Savickis, "Litex-Rīga" attīstības direktors.

Kā notiek ražošana modernā šūšanas uzņēmumā?

Esot starptautiskajā tirgū, uzņēmumam ir jāiet līdzi laikam un jāparūpējas par to, lai ražošanā izmantotās tehnoloģijas būtu modernas un aktuālas. Šūšanas uzņēmumā ražošanas process ir kā precīzs pulksteņa mehānisms, kur katra detaļa svarīga. Tāpēc arī ražošanas posmiem jābūt pārdomātiem, bet aprīkojumam – izcilam. "Litex-Rīga" zina – tehnoloģiju attīstība ir panākumu atslēga.

Ceļš līdz gatavajam produktam ir visai iespaidīgs. Ražošana sākas materiālu noliktavā, kur pieņem un pārbauda izejvielas – audumu, furnitūru, zīmola zīmes, iepakojumu u. tml. Pēc tam konstruēšanas departamentā ar modernu programmatūru palīdzību precīzi veido un pārbauda topošās produkcijas piegrieztnes, kā arī izstrādā tehnoloģiskās kartes. Eksperimentālajā cehā rada prototipus un pirmos paraugus, izmantojot dažādu operāciju šujmašīnas un palīgiekārtas. Piegriešanu veic ar visjaunākajām tehnoloģijām, piemēram, automātisko piegriešanas kompleksu.

Foto: Publicitātes foto

"Šūšanas plūsmas tiek pielāgotas katra produkta ražošanas īpašajām vajadzībām, un pielietojamo apstrādes iekārtu parks ir diezgan ievērojams un šobrīd ļauj apmierināt gandrīz jebkura klienta prasības," norāda Oļegs Savickis. Speciālo iekārtu cehā strādā specializētas mašīnas, piemēram, pogcaurumu automāti un figurālās šūšanas ierīces. Pēc apģērba pabeigšanas to termiski apstrādā, lai viss būtu perfekti. Kvalitātes vadība notiek pēc "ISO 9001:2015" standartiem, produkcija tiek pārbaudīta atbilstoši "Litex-Rīga" kvalitātes prasībām. Gatavo produkciju beigās iepako, nogādā noliktavā, lai tā jau tālāk ceļotu uz pasaules labāko apģērbu veikalu plauktiem.

Grants kā iespēja padarīt ražošanas procesu energoefektīvāku un labāku

"Mēs aktīvi sekojam inovācijām un iespēju robežās integrējam tās savā ražošanas procesā. Tas sniedz ne tikai konkurētspēju, bet arī iedvesmu mūsu darbiniekiem un klientiem. Jaunās tehnoloģijas ne tikai paātrina un atvieglo ražošanas procesus, bet arī samazina cilvēkresursu slodzi un enerģijas patēriņu, kas galu galā palīdz samazināt produkcijas pašizmaksas un paver plašākas iespējas uzņēmuma izaugsmei," uzsver Oļegs Savickis.

Foto: Publicitātes foto

Lai to nodrošinātu, uzņēmums "Litex-Rīga" piedalījies "EENergy" grantu projektā, par ko uzzināja no EEN biroja LIAA. Granta saņemšana ir devusi iespēju sakārtot un sistematizēt ražošanas posmus, ieviest jaunu aprīkojumu, kas ne tikai samazina elektroenerģijas patēriņu, bet arī sniedz emocionālu pacēlumu kolektīvam. "Zinām, ka ar šo tehnoloģiju radām ilgtspējīgu nākotni un pilnveidojam darba vidi," priecājas Oļegs Savickis.

"Litex-Rīga" saņēmis "EENergy" grantu jeb EEN enerģijas grantu Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem 10 tūkstošu eiro apmērā. To uzņēmums izlietojis jaunas dublēšanas iekārtas iegādei, kas ļaus audumu apstrādāt ar līmaudumu zem spiediena un augstā temperatūrā.

Šī iekārta ir energoefektīva un ļaus ekonomēt darba stundu resursus, vienlaikus nodrošinot vēl augstāku kvalitāti mūsu izstrādājumiem. Tas ir solis pretī mūsu nākotnes vīzijai – modernam, videi draudzīgam un efektīvam ražošanas procesam.

Oļegs Savickis, "Litex-Rīga" attīstības direktors

Tas sasaucas ar uzņēmuma vīziju attīstīties tehnoloģiski un saglabāt līdera pozīcijas tirgū, tajā pašā laikā šuvēja profesiju padarot pievilcīgāku jaunajiem speciālistiem. Modernas un energoefektīvas iekārtas ļauj tiekties uz ražošanas apjomu palielināšanu.

Foto: Publicitātes foto

"EENergy" – unikāla iespēja jebkuras nozares uzņēmējiem

Projektu "EENergy" (101143477) finansē Eiropas Savienība ar "Single Market" programmas starpniecību, un tas tiek īstenots sadarbībā ar Eiropas Biznesa atbalsta tīklu (EEN). "EENergy" projekta koordinators Latvijā ir Latvijas Tehnoloģiskais centrs (LTC). Grantu popularizēšanā savu klientu lokā iesaistījās arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK). Projekta mērķis ir 2 gadu laikā atbalstīt 900 uzņēmumus ar kopumā 9 miljonu eiro grantu finansējumu visās Eiropas vienotā tirgus valstīs. Katram granta saņēmējam piešķir vienreizēju grantu 10 000 eiro apmērā ar 100% atbalsta intensitāti.

""EENergy" ir diezgan unikāls projekts, jo dod iespēju jebkuras nozares uzņēmumiem un pat individuālajiem komersantiem un mājražotājiem pieteikties energoefektivitātes uzlabojumu ieviešanai neatkarīgi no iepriekš saņemtā valsts atbalsta citās aktivitātēs. Šis ir rīks, kas ļauj Eiropas Savienības atbalstu piešķirt mērķtiecīgāk jomās, kurās atbalsta nepieciešamību saredz vietējie partneri, kas ikdienā strādā ar dažādām nozarēm. Šāds atbalsts ir ārkārtīgi svarīgs tieši mazajiem un mikro uzņēmumiem, kā arī tiem, kuru nozare itin bieži nenonāk citu atbalsta programmu redzeslokā, jo ļauj ieviest ilgtspējīgus risinājumus to enerģētiskās neatkarības un ilgtspējas veicināšanā. Šobrīd visā Eiropas vienotajā tirgū finansēšanai iesniegti ap 700 pieteikumu, tādējādi vēl 2 miljoni atlikuši otrajai projekta pieteikšanās kārtai. Projekta otrais uzsaukums plānots šī gada nogalē," informē Ints Vīksna, LTC valdes priekšsēdētājs.

"EENergy" projekta ietvaros Latvija iesniedza 71 projekta pieteikumu, no kuriem pēc pieteikumu kvalitātes izvērtēšanas un 50% veiksmes izlozes finansējuma piešķiršanai tika tālāk virzīts 31 uzņēmums (LTC 25, LIAA 5, LTRK 1). Pēc absolūtajiem skaitļiem, Latvija viennozīmīgi ierindojas pirmajā vietā, ņemot vērā iesniegumu skaitu uz 1 miljonu iedzīvotāju. Ar "EENergy" Latvijai izdevies piesaistīt kopumā 310 000 eiro energoefektivitātes uzlabojumu ieviešanai un enerģētiskās neatkarības veicināšanai mazajos un mikro uzņēmumos.

Visbiežāk pieteikumi iesniegti alternatīvo enerģijas avotu ierīkošanai (saules paneļu sistēmas, siltumsūkņi, mazās vēja turbīnas), enerģijas zudumu novēršanai (siltināšana, logu un durvju nomaiņa, apkures sistēmu modernizācija). Unikālākais pieteikums ir bijis klientam, kurš ar granta palīdzību iegādājies savai zvejas laivai jaunu elektromotoru, kuru lādēs ar saules paneļu sistēmu, lai atteiktos no dīzeļa motora.

Aktuālajai informācijai seko līdzi "EENergy mājaslapā", lai nepalaistu garām iespēju pieteikties atlikušajiem grantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!