Foto: Publicitātes foto

Olainē atklāta AS "Iterum" (iepriekš "PET Baltija") jaunā rūpnīca – viena no lielākajām Ziemeļeiropā – ar plānoto pārstrādes jaudu 80 000 tonnu gadā jeb par aptuveni 30% vairāk, nekā bija iespējams nodrošināt uzņēmuma iepriekšējā ražotnē Jelgavā.

Jaunās rūpnīcas izveidē "Iterum" investējis vairāk nekā 10 miljonus eiro, savukārt kopējās investīcijas sasniedz vairāk nekā 35 miljonus eiro.

"Iterum" veic izlietoto PET pudeļu pārstrādi. Pārstrādes produkti ir PET pārslas un granulas (tostarp piemērotas pārtikas produktu iepakojuma ražošanai), kas gandrīz 100% apmērā tiek eksportētas. Galvenās noieta valstis ir Lietuva, Vācija, Somija, Polija un citi pasaules reģioni.

Ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) noteiktos klimatneitralitātes un "Zaļā kursa" mērķus, tās dalībvalstīs turpmākajos gados būtiski palielināsies atkritumu pārstrādes loma. Kamēr ES vadošās valstis – Vācija, Slovēnija, Austrija, Nīderlande u. c. – spēj pārstrādāt vidēji 65% radīto atkritumu, Latvija sasniedz nepilnus 50%, norāda uzņēmumā.

Jaunatklātā rūpnīca būs viena no lielākajām industriālajām ēkām Latvijā, kuras kopējā iekštelpu platība sasniegs aptuveni 30 000 kvadrātmetru, bet āra platība – aptuveni 40 000 kvadrātmetru.

Rūpnīcā uzstādītas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas ļauj būtiski samazināt ķīmisko vielu patēriņu notekūdeņu attīrīšanas procesā. Izveidota efektīva gaisa rekuperācijas sistēma, kas paredz arī to, ka PET kausēšanas procesā radītais siltumenerģijas pārpalikums tiks izmantots ēkas apsildei. Jaunajā rūpnīcā būs vairāk nekā 250 darba vietu.

"Iterum" (līdz 2024. gada 6. jūnijam – "PET Baltija") ir viens no lielākajiem polietilēnteraftalāta (PET) pārstrādes uzņēmumiem Ziemeļeiropā un lielākais PET pārstrādes uzņēmums Baltijas reģionā. Tā īpašnieks ir vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupa "Eco Baltia".

Projektu "Eco Baltia" īstenojusi ar "INVL Baltic Sea Growth Fund" atbalstu un sadarbībā ar pašmāju industriālo parku attīstītāju SIA "Piche". Starp iekārtu piegādātājiem ir Austrijas ražotājs "Starlinger". Eiropā šāda līmeņa iekārtas esot uzstādītas vēl tikai divās ražotnēs, bet pasaulē – desmit. Tādējādi rūpnīca arī tehnoloģiski būs viena no modernākajām PET pārstrādes rūpnīcām Eiropā un pasaulē.

"Eco Baltia" akcionāri ir privātā kapitāla fonds "INVL Baltic Sea Growth Fund" (52,81% caur UAB BSGF Salvus), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (30,51%) un Māris Simanovičs (15,93% caur SIA "Enrial Holdings" un 0,75% caur "Penvi Investment" Ltd).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!