Foto: LETA
Saeima ceturtdien pieņēma Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sagatavotos grozījumus likumos, par trim gadiem pagarinot ierobežojumus ārvalstniekiem iegādāties Latvijas lauksaimniecības un meža zemi, informē Saeimas Preses dienests.

Pārejas periods, kas ierobežo tiesības Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem un Eiropas Savienības dalībvalstīs reģistrētām juridiskām personām iegūt zemi īpašumā, tiek pagarināts līdz 2014.gada 30.aprīlim. Latvija saņēmusi pozitīvu atbildi no Eiropas Komisijas par ierobežojumu termiņa pagarinājumu vēl uz trim gadiem.

Pašlaik lauksaimniecības zemi un mežus ārzemnieki un uzņēmumi, kuros vairāk nekā puse pieder ārzemniekiem, iegādāties nevar. Taču šie ierobežojumi paredzēti tikai līdz 2011.gada 1.maijam, un vēlāk Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi un ES reģistrētas juridiskās personas zemi varēs iegūt īpašumā ar tādiem pašiem noteikumiem kā Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi.

Tāpat lauksaimniecības zemi var iegādāties ES dalībvalstu pilsoņi, kas vēlas būt pašnodarbinātie zemnieki Latvijā un vismaz trīs gadus nepārtraukti dzīvo Latvijā, kā arī vismaz trīs gadus pēc kārtas Latvijā aktīvi nodarbojušies ar lauksaimniecību. Pārējie ES dalībvalstu pilsoņi un ES dalībvalstīs reģistrētas juridiskās personas var iegūt zemi īpašumā, izņemot lauksaimniecības un meža zemi.

2010.gada 1.janvārī lauksaimniecībā izmantojamās zemes veido 37,6%, bet meža zemes – 45,8% no Latvijas teritorijas. Atceļot minētos ierobežojumus, varēs iegādāties 83,4% Latvijas teritorijas ar tajā atrodamajiem derīgajiem izrakteņiem.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta sniegto informāciju, ārvalstu fiziskām personām pieder 0,6% lauksaimniecības zemes un 0,3% mežu zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!