Foto: DELFI

Valdība otrdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra gandrīz 22 tūkstošus latu, lai robežsardze kā pagaidu risinājumu kravas auto rindām Terehovas robežpunktā uz Latvijas – Krievijas robežas varētu organizēt "talonu sistēmu".

Iekšlietu ministrija informē, ka Valsts robežsardzei (VRS) piešķirti 21,7 tūkstoši latu kravas transportlīdzekļu reģistrēšanai valsts robežas šķērsošanai Terehovas robežšķērsošanas vietā.

Ministrija skaidro, ka VRS pirms Terehovas robežšķērsošanas vietas katram kravas transportlīdzeklim izsniedz rindas kārtas numuru jeb talonu. Visi kravas transportlīdzekļi robežšķērsošanas vietas teritorijā tiek ielaisti, ievērojot piešķirto rindas kārtas numuru, kas pilnībā izslēdz rindas apbraukšanas un tirdzniecības risku, uzsver ministrija.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā ceturtdienā otrreizējā caurlūkošanā pieņēma Valsts prezidenta Andra Bērziņa Saeimai atmestos un komisijā precizētos grozījumus Valsts robežas likumā, paredzot iespēju autopārvadātāju "elektroniskās rindas" administrētāju izvēlēties no plašāka potenciālo privātpersonu loka.

Saeimas atbalstītais priekšlikums, ko iesniedza Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, paredz kravas auto elektroniskās reģistrēšanās rindas organizēšanu uzticēt Satiksmes ministrijai, nosakot, ka ministrija ar līgumu šo uzdevumu var deleģēt privātpersonai. Kārtību un noteikumus, kā varēs šo pienākumu deleģēt, noteiks Ministru kabinets.

Jau vēstīts, ka ar grozījumiem robežas likumā plānots atvieglot Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanu kravas automašīnām. Kravas auto vadītājiem Latvijas un Krievijas robežas šķērsošanai būs iespēja pieteikties elektroniski, tā izvairoties no ilgstošas dīkstāves pierobežā. Pieteikšanos elektroniskai robežšķērsošanas rindai plānots uzsākt ar 2012.gada 1.jūliju.

Prezidents likumu otrreizējai caurlūkošanai Saeimā nodeva janvāra otrajā pusē pēc vairāku komersantu lūguma, jo likums ierobežojot godīgu konkurenci un neatbilstot sabiedrības interesēm. Iepriekš Saeimas pieņemtajos likuma grozījumos bija noteikts, ka elektroniskās rindas uz Latvijas un Krievijas robežas administrēšanu varēs deleģēt autopārvadātāju profesionālajai organizācijai, kas Latviju pārstāv Starptautiskajā autopārvadātāju savienībā. Šādām pazīmēm Latvijā atbilst tikai viena organizācija, proti, biedrība "Autopārvadātāju asociācija "Latvijas auto", kuras izpildsekretārs turklāt ir Saeimas spīkeres Solvitas Āboltiņas (V) vīrs Jānis Āboltiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!