Foto: F64
Valdība otrdien nolēma lūgt Saeimu neskatīt strīdīgos jautājumus par izmaiņām ostu darbības regulējumā, pirms tie izdiskutēti Latvijas ostu, tranzīta un loģistikas padomē un par to lēmumu pieņēmis Ministru Kabinets.

Vēstulē Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai Ministru Kabinets norāda, ka Satiksmes ministrijas rīkotajās ieinteresēto pušu diskusijās par visiem jautājumiem saistībā ar iespējamo ostu reformu vienots viedoklis nav panākts. Valdība norāda, ka vienošanās ir panākta par jautājumiem, kas "skar atklātību, lēmumu, budžeta publicēšanu un uzņēmēju pieaicināšanu ostu valdes sēdēs".

"Visus minētos jautājumus ir iespējams iestrādāt ostu pārvalžu nolikumos un likuma grozījumi nav nepieciešami," vēstulē norāda MK.

Valdība arī sola, ka, tiklīdz SM būs "nodefinējusi transporta nozares mērķus un uzdevumus esošā ostu darbības pārraudzības modeļa efektivitātes uzlabošanai un pārvaldes neatkarības un profesionalitātes stiprināšanai", tapšot darba grupa, kuras izveidi paredz valdības šā gada 24.janvāra lēmums, lai "konstruktīvi izdiskutētu" šos jautājumus ar ministrijām un citām institūcijām.

Tāpēc MK vēstulē aicina Saeimas komisiju iniciēt strīdīgo jautājumu skatīšanu Saeimā tikai pēc tam, kad tie izdiskutēti Latvijas ostu, tranzīta un loģistikas padomē un par to lēmumu pieņēmis Ministru Kabinets.

Jau ziņots, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija februāra sākumā, iepazīstoties ar situāciju Latvijas ostu darbībā, konstatēja būtiskas problēmas ostu pārvaldībā un aicināja Ministru kabinetu nevilcināties ar priekšlikumu izstrādi to risināšanai. Komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP) uzsvēra, ka tiesiskā nenoteiktība mazina ārvalstu un citu neatkarīgo investoru interesi par Latvijas ostām, un norādīja uz nepieciešamību pēc iespējas ātrāk pievērsties šo problēmu risināšanai.

Satiksmes ministrs Aivis Ronis arī piekrita, ka lielo ostu darbībā ir vajadzīgas izmaiņas, tai skaitā ir nepieciešami pasākumi Latvijas ostu konkurētspējas paaugstināšanai. Ronis informēja, ka valdībā tiks veidota darba grupa, kura strādās pie priekšlikumiem ostu darbības problēmu risināšanai un pirmo rīcības plānu varētu paziņot 1.jūnijā.

Tomēr komisijas deputāti aicināja valdību nevilcināties ar priekšlikumu izstrādi un sniegt MK redzējumu un priekšlikumus situācijas risināšanai līdz 1.aprīlim. Līdz šim datumam komisija arī nolēma aicināt valdības darba grupu, Ministru prezidentu un ārvalstu investorus sniegt priekšlikumus ostu darbības uzlabošanai grozījumiem atvērtajā likumā par ostām.

Satiksmes ministrijas
valsts sekretārs
Anrijs Matīss
, kurš vada
ekspertu grupu ostu darbības efektivitātes uzlabošanai
, pārvaldes neatkarības un profesionalitātes stiprināšanai, iepriekš norādīja, ka darbs norit ļoti intensīvi. Par pamatu ņemti visu nozarē darbojošos asociāciju un institūciju iesniegtie priekšlikumi, kuri sadalīti četros blokos: transporta un loģistikas nozares attīstības stratēģija un ostu lomu tajā; ostu pārvalžu juridiskais statuss; ostu pārvalžu valžu veidošanas process, valžu sastāvi, sēžu un lēmumu pieņemšanas caurspīdīgums, un informācijas aprite; ostu pārvalžu funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!