Foto: Shutterstock
Saeima ceturtdien pieņēma izmaiņas jaunajā Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā un atjaunoja līdzšinējo kārtību, kas paredz čekos norādīt preču kopējo cenu un vērtību, vai arī atlīdzību par pakalpojumiem, kā arī PVN. Šādi labota kļūda jeb brāķis likumā, kas nepatīkami pārsteidza uzņēmumus un no Jaunā gada uzlika par pienākumu čekos precīzi norādīt vienas vienības vērtību bez PVN.

Ceturtdien minētos grozījumus likumā atbalstīja atbildīgā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija un jautājums tika iekļauts arī Saeimas darba kārtībā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka līdz šim nebijušas prasības kases čekiem, kuras bija noteiktas jaunajā PVN likumā un kuras, iespējams, tur ieviesušās ierēdņu pārrakstīšanās dēļ, radīja galvassāpes tirgotājiem un uzņēmējiem, jo padarīja ierastus kases čekus par likumam neatbilstošiem. Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) lūdza grozīt likumu, kas ir spēkā kopš 1.janvāra.

Līdz šim kases čekos bija jānorāda vien preču cena un vērtība vai atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem, un PVN summa. Taču jaunais likums prasīja čekā norādīt papildus rekvizītus - preces vai pakalpojuma cenu (vienas vienības vērtību bez nodokļa) un darījuma kopsummu (bez nodokļa).

Tas nozīmēja, ka tirgotāji, nepārprogrammējot kases aparātus, nevar izsniegt likumam atbilstošus čekus, jo līdz šim vienas vienības vērtība bez nodokļa čekos netika uzrādīta, jo šādas prasības nebija. Līdz ar to pircēji, kas vēlējās čekus ar vērtību līdz 100 latiem kopā ar nodokli uzrādīt VID kā attaisnojuma dokumentus priekšnodokļa atskaitīšanai nevarēja to izdarīt un viņam par katru pirkumu vai saņemto pakalpojumu bija jāpieprasa izrakstīt pavadzīmi vai kvīti.

Deputāti jau trešdien nosprieda, ka norma, kas prasa papildus rekvizītus kases čekiem, jaunajā PVN likumā ieviesusies tehniskas kļūdas dēļ. To atzina likuma izstrādātājs Finanšu ministrija (FM).

Likuma autora - FM - pārstāve sacīja, ka notikušais ir tehniska kļūda, ko ietekmējis cilvēciskais faktors, pārnesot redakciju no vecā un jauno likumu. Viņa atzina, ka nepieciešamais likuma precizējums vairāk skar nodokļu maksātājus, kuri vēlas atskaitīt priekšnodokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!