Liellopu gaļas trimmingā jeb atgriezumos, kurus Latvijas uzņēmums „Kuršu zeme” iegādājās no Polijas uzņēmuma FHU „Mipol” un izmantoja gaļas konservu ražošanā, ir konstatēti 87 % zirga gaļas, liecina Lielbritānijas laboratorijā „Genon” veikto laboratorisko izmeklējumu rezultāti.
Kā portālu "Delfi" informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), tas liellopu gaļas atgriezumu paraugu laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīja pēc tam, kad veicot izejvielu izsekojamības pārbaudi uzņēmumā „Kuršu zeme", netika gūti dokumentāli pierādījumi tam, ka uzņēmums būtu iegādājies un konservu ražošanā izmantojis zirga gaļu.
Tomēr, tā kā laboratoriski uzņēmuma ražotajā produkcijā tika konstatēta zirga gaļas klātbūtne, PVD nolēma pārbaudīt no Polijas uzņēmuma iegādātās izejvielas sastāvu.
Par Polijas izcelsmes liellopu gaļas atgriezumiem, kuru sastāvā konstatēti 87% zirgu gaļas, PVD informēs Polijas pārtikas uzraudzības dienestu un Eiropas Komisiju, jo visticamāk Polijas uzņēmums šādu „viltotu" liellopu gaļas izejvielu ir piegādājis uzņēmumiem arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.
PVD atgādina, ka zirga gaļa, kas pārsniedz 1% no produkta sastāva, laboratoriski konstatēta arī Lietuvas uzņēmuma „Grimeda" ražotās auksti kūpinātās desas „Exclusive" sastāvā (9%), Igaunijas uzņēmuma „AS Nõo Lihatööstus" (preču zīme Latvijā - „Noo Cepeškungs") ražotās pilndūmu desas „Parmezāna" sastāvā (10%), Latvijas uzņēmuma „Kuršu zeme" ražotā konserva „Sautēta liellopu gaļa" sastāvā (15,6%), kā arī uzņēmuma „Forevers" ražoto kupātu, gaļas maizes un tējas desas sastāvā (attiecīgi - 4%, 14% un 3,2%).
SIA „Kuršu zeme" un SIA „Forevers" produkti, kuros konstatēta zirgu gaļa, tirdzniecībā nav pieejami, jo to izplatīšana jau ir apturēta pašos uzņēmumos.