Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ņemot vērā ažiotāžu, ko Latvijā izraisījusi "Lietuvos Rytos" publicētā vēsts, ka no 2014. gada septembra ES būs aizliegti produkti, kas sagatavoti, izmantojot tradicionālo kūpināšanas metodi, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā izplatījusi skaidrojumu, kurā uzsver, ka lēmums samazināt pieļaujamo policiklisko aromātisko ogļūdeņražu līmeni kūpinājumos vēl nenozīmē kūpināšanas aizliegumu.

"Lai panāktu pēc iespējas zemu kaitīgo ogļūdeņražu līmeni,  svarīgi izmantot labu kūpināšanas praksi," norādīts skaidrojumā. Piemēram, pārtikas ražotājiem esot jālieto malka ar zemu lignīna un sveķu saturu. Tāpat veselībai kaitīgo ogļūdeņražu saturu produktos esot iespējams samazināt, palielinot attālumu starp kūpināmo produktu un dūmu avotu, kā arī kūpināšanas laikā novēršot tauku pilēšanu no produkta dūmu avotā.

Lietā varot likt arī tehniskus risinājumus, piemēram, filtrus, kas atfiltrē daļiņas, kas produktam piesaista kaitīgos ogļūdeņražus no dūmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!