Kurzemes ainavas
Foto: DELFI
No kailsala ziemāju sējumi cietuši visā Latvijā, bet vissmagākā situācija ir Zemgalē, kur nāksies pārsēt līdz pat 80% no graudaugu sējumiem, secinājis Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).

Citos Latvijas reģionos ziemāji skarti mazāk, taču kailsala ietekmi uz saimniekošanu izjutīs teju katrs graudu audzētājs.

"Šis ir kārtējais gads, kad piedzīvojam netipiskus laika apstākļus, kas šogad augkopjiem nes salīdzinoši lielus zaudējumus – viena hektāra pārsēšanas izmaksas ir apmēram 100 eiro uz hektāru, atkarībā no sēklas cenas. Taču saimnieciskie zaudēji ir lielāki, ņemot vērā jau rudenī veiktos ieguldījumus. Mēs redzam, ka Zemgalē izsalušas pat ziemcietīgās kviešu šķirnes, bet pārējā Latvijā situācija ir labāka tajos laukos, kurus saimnieki iesēja salīdzinoši vēlu un izvēlējās mūsu klimatiskiem apstākļiem piemērotākas šķirnes, kas, gan ir mazāk ražīgas," skaidro LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Marta otrajā pusē apsekotie ziemāji liecina, ka no kopumā ar ziemas rapšiem apsētajiem apmēram 60 000 hektāriem (ha) kailsala dēļ izsaluši vairāk kā 40 000 hektāri jeb 70 līdz pat 80% no sējumiem. Vissliktākā situācija ir Zemgalē, kur pēc LLKC ekspertu vērojumiem atsevišķās saimniecībās pārsēt nāksies pat 100% ziemas rapšu sējumu. Latvijā kopumā salīdzinoši labā stāvoklī ir tikai apmēram 10% no apsekotajiem rapšu sējumiem.

Sliktā stāvoklī ir arī ziemas kviešu sējumi – no 260 000 ha izsaluši vairāk kā 156 000 ha jeb 60 līdz 70%. Lielākie postījumi ir Zemgalē, kur salīdzinoši labā stāvoklī ir tikai 10% no apsekotajiem sējumiem. Citos reģionos ziemas kviešu sējumu izdzīvojuši labāk.

Ziemas mieži iesēti apmēram 3000 ha un no tiem izsaluši 70% jeb apmēram 2100 ha.

Vērtējot ziemāju stāvokli Latvijas reģionos, LLKC eksperti secina, ka nosacīti labāk tie pārziemojuši Kurzemē, mazāk postījumu ir arī Latgalē, savukārt Vidzemē situāciju vērtē kā normālu, jo šeit tradicionāli ir bargāki ziemošanas apstākļi un daļa ziemāju tiek pārsēti ik gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!