Foto: DELFI

AS "Latvenergo" šodien izsludinājusi iepirkumu aizdevuma līgumu slēgšanai ar bankām par kopējo apjomu līdz 150 miljoniem eiro, liecina energokompānijas paziņojums biržā "NASDAQ OMX Riga".

Iepirkuma priekšmets ir sadalīts divās pasūtījuma daļās - pirmā pasūtījuma daļa ir par aizdevuma līguma slēgšanu līdz 100 miljoniem eiro ar aizdevuma atmaksas termiņu pieci gadi un iespēju aizdevuma atmaksas termiņu pagarināt par diviem gadiem, bet otrā pasūtījuma daļa ir par aizdevuma līguma slēgšanu līdz 50 miljoniem eiro ar aizdevuma atmaksas termiņu septiņi gadi.

Kredītlīdzekļu piesaiste tiek organizēta nepieciešamā aizņemtā kapitāla piesaistes plāna ietvaros un ir paredzēta "Latvenergo" grupas investīciju programmas finansēšanai, kas izstrādāta, pamatojoties uz koncerna ilgtermiņa stratēģiju. Kapitālieguldījumi plānoti vidēji 250 miljoni eiro gadā, un to realizāciju koncerns daļēji finansē no pašu līdzekļiem un daļēji no aizņemtā kapitāla.

Investīciju programmā ir plānots veikt kapitālieguldījumus enerģijas ražošanas, sadales un pārvades tīklu aktīvos. Galvenie projekti, ko pašreiz veic "Latvenergo" koncerns, ir pārvades sistēmas izbūves projekts "Kurzemes loks" un vērienīgas sadales tīklu sistēmas programmas, kā arī Daugavas hidroelektrostacijas hidroagregātu atjaunošanas programma.

Projektu mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, drošu un uzticamu pakalpojumu klientiem. 2013.gada laikā investīcijās ir ieguldīti 225 miljoni eiro.


Iepriekšējā iepirkuma procedūra aizdevuma līgumu slēgšanai ar bankām par kopējo apjomu līdz 150 miljoniem eiro, kas tika izsludināta 2013.gada nogalē, tika pārtraukta, ņemot vērā Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumu. No jauna izsludinātajai iepirkuma procedūrai nolikums ir pilnveidots, ņemot vērā IUB iebildes pret starptautiski atzītu investīciju līmeņa kredītreitingu kā kvalifikācijas kritēriju pieteikumu iesniedzējiem.

Izvēlētais iepirkuma procedūras veids - sarunu procedūra ar dalības uzaicinājuma publicēšanu - visiem interesentiem (bankām) nodrošina vienādu iespēju iesniegt savus piedāvājumus, tādējādi veicinot godīgu konkurenci, un sniedz "Latvenergo" iespēju piesaistīt banku aizdevumus uz optimāliem, līgumslēdzējiem abpusēji pieņemamiem aizdevuma līguma noteikumiem un par iespējami lētāko cenu.

Pieteikumus dalībai sarunu procedūrā jāiesniedz līdz šā gada 26.maijam.
Jau ziņots, ka "Latvenergo" koncerna peļņa pērn bijusi 46 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar 2012.gadu, ir samazinājusies par 9%, liecina biržā "NASDAQ OMX Riga" publicētais "Latvenergo" revidētais 2013.gada pārskats.

Peļņu negatīvi ietekmēja 2013.gadā izveidotie vienreizējie uzkrājumi Rīgas termoelektrostaciju (TEC) aktīvu vērtības samazinājumam 18 miljonu eiro apmērā. Uzkrājumu izveides nepieciešamību nosaka no 2014.gada 1.janvāra ieviestais subsidētās elektroenerģijas nodoklis, kas par 15% samazina obligātā iepirkuma ietvaros saņemto atbalsta apmēru par Rīgas TEC uzstādīto elektrisko jaudu.

"Latvenergo" koncerna ieņēmumi 2013.gadā auguši par 3%, sasniedz 1,1 miljardu eiro, savukārt EBITDA pieauga par 2%, sasniedz 249 miljonus eiro. Pozitīvi rezultātus ietekmēja obligātā iepirkuma komponentes ieņēmumu pieaugums, kā arī saskaņotu obligātā iepirkuma ieņēmumu un izmaksu atzīšana, savukārt negatīvi - negūtie ieņēmumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulētu tarifu Latvijā (44 miljoni eiro), mazāka ūdens pietece Daugavas HES, augstākas elektroenerģijas iepirkuma izmaksas, kā arī elektroenerģijas patēriņa samazinājums rūpniecības sektorā Latvijā.

"Latvenergo" koncernā ir mātessabiedrība AS "Latvenergo" un meitassabiedrības - AS "Latvijas elektriskie tīkli", AS "Sadales tīkls", "Elektrum Eesti" OÜ", "Elektrum Lietuva" UAB" un SIA "Liepājas enerģija", kā arī "Elektrum Eesti" OÜ piederošā meitassabiedrība SIA "Elektrum Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!