restorāns profesionālā virtuve pavārs krāsns uguns
Foto: Shutterstock
Tuvojoties vasarai, kā jau ik gadu, daudzās nozarēs īpaši aktuāls kļūst darbaspēka jautājums – sezonas darbiem tūdaļ jāķeras klāt, bet darbinieku, kas vēlētos veikt mazkvalificētus darbus, trūkst. Viens no risinājumiem, ko gan par vienkārši izdarāmu birokrātiskā sloga dēļ nevar saukt, ir ārvalstu mazkvalificētā darbaspēka piesaiste no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES). Laiku pa laikam atsevišķu nozaru pārstāvji mudina lēmējvaru pārskatīt ārvalstu darbaspēka piesaisti un nodarbināšanu regulējošos likumus, taču pagaidām mazkvalificētā darbaspēka trūkuma risinājums pie apvāršņa nav manāms.

Viena no nozarēm, kuras balss šajā laikā dzirdama visai skaļi, ir ēdināšana. Vasaras sezonā kafejnīcām un restorāniem ir darba pilnas rokas, taču arī šogad, kā jau ik gadu, strādājošo trūkst, apstiprina Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) vadītājs Jānis Pinnis. "Jautājums par darbaspēka piesaisti no ārvalstīm ir aktuāls, jo pašus vienkāršākos darbus mūsu darbaspēks negrib darīt. Bet mēs arī negribam asi pateikt, ka jāatver robežas un jāsaved iekšā mazkvalificētais darbaspēks. Ir nepieciešams komplekss risinājums. Mums ir skaidrs, ka ir novilktas kaut kādas sarkanās līnijas, un mēs to respektējam," portālam "Delfi" teica Pinnis.

Savukārt Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomē (LOSP) portālam "Delfi" pastāstīja, ka lauksaimniecībā ārvalstu darba spēku nereti izvēlas piesaistīt ogu audzētāji. Tiesa, darbinieku piesaiste neesot viegla, skaidroja LOSP pārstāve Krista Garkalne: "Tam ir jāizburas cauri. Likumdošana pagaidām nav pārāk izdevīga. Saimniekam galvenais ir, lai tās ogas nolasa, lai ogas nebirst zemē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!