Graudu ražas apjomi 2018. gadā Latvijā samazinājušies par 30-40%, tomēr, neskatoties uz apjoma kritumiem un karsto laiku, graudu kvalitāte būs uzturam atbilstoša. liecina jaunākais "Maxima mazumtirdzniecības kompass". Tāpat mazumtirdzniecības nozares apskatā noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotājiem graudaugi ir ļoti iecienīts produkts – tos regulāri uzturā lieto lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju, priekšroku dodot maizes izstrādājumiem, rīsiem, makaroniem un griķiem.
Vairāk nekā divas trešdaļas iedzīvotāju no tiem, kas lieto graudaugu produktus (73%), tos ēd katru dienu, kā galveno izvēles kritērijus minot to garšu (56%), nozīmi veselīgā un sabalansētā uzturā (42%), savukārt vairāk kā trešdaļa aptaujāto novērtē šo produktu daudzveidīgās pagatavošanas iespējas.
"Aptaujas dati arī norāda uz interesantu tendenci – pieaugot vecumam, palielinās graudaugu lietošanas uzturā biežums katru dienu – ja vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem graudaugu produktus uzturā katru dienu lieto 53% respondentu, tad vecuma grupā no 64 līdz 74 gadiem to dara jau 88% iedzīvotāju," stāsta "Maxima Latvija" Biznesa analītikas departamenta direktore Zane Kaktiņa. Tikai 1% aptaujāto respondentu atzīmēja, ka uzturā graudaugu produktus nelieto vispār.