Lai gan Eiropas institūcijās šobrīd top vesela "regulējumu paka" patērētāju tiesību aizsardzības uzlabošanai, visskaļāk tiek diskutēts par vienu tās daļu, kas veltīta duālās pārtikas kvalitātes problēmas risināšanai. Tiesa, novilkt līniju starp vienādi marķētiem produktiem, kas gatavoti ar nelielām atšķirībām reģionālo garšas īpatnību dēļ vai taupot uz produktu kvalitātes rēķina, ir sarežģīti, portālam "Delfi" pastāstīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts – par patērētāju tiesību regulējumu atbildīgais ziņotājs EP Daniels Daltons (ECR, Lielbritānija).
Viņš portālam "Delfi" uzsvēra, ka šī problēma ir raksturīga Centrāleiropai un Austrumeiropai un no šī reģiona valstīm arī nāk lielākais spiediens tās risināšanai. Jaudīgākās diskusijas EP Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejā, kurā tika vētīta šī Eiropas Komisijas (EK) likumdošanas iniciatīva, bijušas tieši par duālās kvalitātes jautājumu, jo, kā teica Daltons: "Ja to risināsim nepareizi, vai nu tiks sašķelts vienotais tirgus, vai arī tas beigsies ar to, ka zemākas kvalitātes preces būs visā ES tirgū."
Lai gan par duālo produktu kvalitāti runāts jau sen, jautājums Eiropas institūciju līmenī iekustināts tika, kad par to 2017. gadā izteicās EK priekšsēdētājs Žans Klods Junkers, sakot, ka uzskata "par nepieņemamu, ka dažās Eiropas valstīs cilvēkiem tiek pārdota zemākas kvalitātes pārtika nekā citās, lai gan iepakojumi ir identiski". Toreiz viņš norādīja, ka nacionālajām patērētāju tiesību uzraudzības institūcijām jādod "vairāk varas, lai tās izskaustu jelkādu nelegālu praksi".