Ekonomiski aktīvo mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) skaitam līdz 2006.gada beigām būtu jāpieaug gandrīz divas reizes no 18,3 līdz 30 uzņēmumiem uz 1000 iedzīvotājiem. Šāds mērķis izvirzīts Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajā Latvijas MVU attīstības programmā, kas pieteikta izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.
Programmā arī izvirzīts mērķis nodrošināt, ka kopējā mazās un vidējās uzņēmējdarbības radītā pievienotā vērtība gadā pieaugtu par 70%, MVU sektorā papildus tiktu radīti 25 tūkstoši jaunu darba vietu un kopējie ieņēmumi valsts budžetā gadā no MVU palielinātos par 75%.

EM atgādina, ka valsts par galveno ekonomiskās politikas stratēģisko mērķi izvirza Latvijai nākamo 20-30 gadu laikā sasniegt Eiropas Savienības (ES) valstu vidējo iekšzemes kopprodukta (IKP) līmeni uz vienu iedzīvotāju, kas nav panākams bez valsts atbalsta MVU, ņemot vērā, ka Latvijā šie uzņēmumi ir nozīmīgs "tautsaimniecības stūrakmens".

To apliecina fakti, ka pērn mazie un vidējie uzņēmumi nodarbināja 69,9% no darbaspēka valstī un radīja 63,2% no visa Latvijas IKP.

Neskatoties uz to, uzņēmējdarbības aktivitāte Latvijā uzskatāma par zemu. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2002.g.novembrī bija 18,3 MVU uz 1000 iedzīvotājiem, Igaunijā - 27, Polijā - 35, bet ES - vidēji 51, jo papildu tām problēmām, kas raksturīgas ikvienai tirgus ekonomikas valstij - nepietiekama uzņēmējdarbības aktivitāte, apgrūtināta pieeja kapitālam uzņēmuma sākuma stadijā, tehnoloģiju nepieejamība un neefektīva likuma vara -, Latvijā pastāv arī tādas specifiskas problēmas kā nestimulējoša uzņēmējdarbības kultūra, izglītības neatbilstība darba tirgus prasībām, negodīga konkurence, joprojām augsti nodokļi un korupcija.

Lai novērstu šīs un citas problēmas, ir nepieciešams pilnveidot mazās un vidējās uzņēmējdarbības vidi un institucionālo sistēmu, nodrošināt finanšu resursu un nefinanšu atbalsta pakalpojumu pieejamību, kā arī attīstīt uzņēmējdarbības kultūru, iniciatīvu, aktivitāti un zināšanas.

Pēc EM aprēķiniem, programmas īstenošanai nepieciešamais valsts finansējums ir 36,884 miljoni latu, no kuriem lielākā daļa - 35,2 miljoni latu - nepieciešama, lai nodrošinātu finansējumu un citus atbalsta pasākumus.

Taču, lai to sasniegtu, MVU sektora un uzņēmējdarbības attīstībai labvēlīgas vides radīšana jānosaka par valdības politisko prioritāti un jāatzīst, ka MVU ir valsts ekonomikas mugurkauls, galvenais darba vietu avots un pamats jaunām biznesa idejām, uzsvērts programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!