atkritumi
Foto: "Es Mīlu Kafiju"/Publicitātes foto
Lai gan līdz ar valdības noteiktajiem ierobežojumiem, kas restorāniem un kafejnīcām liek strādāt līdzņemšanas režīmā, kopējais tirdzniecības apjoms ir būtiski krities, ievērojami palielinājies izlietoto vienreizlietojamo trauku apjoms. Piemēram, salīdzinot ar periodu pirms Covid-19 pandēmijas sākuma, cilvēku skaits, kuri kafiju bauda no pārstrādei nederīgajām papīra krūzēm, ir audzis par 20%, liecina kafijas tirdzniecības uzņēmuma "Es Mīlu Kafiju" apkopotā informācija.

Latvijas situācija saskanot ar pieredzi citās valstīs. Piemēram, globālā "Grand View Research" pētnieki norāda, ka ik gadu izlietoto karsto dzērienu krūžu patēriņš pieaug par 6%, savukārt pandēmijas noteiktie ierobežojumi īsā laikā to ir dubultojuši.

"Kafijas krūzītes un citi vienreiz lietojamie trauki, pat tad, ja tie ir ražoti no papīra, ražošanas procesā tiek pārklāti ar plastmasas pastu, kas pazīstama arī kā polietilēns. Tas palīdz tasītei saglabāt kafijas siltumu un neizjukt, taču liedz iespēju to lietot atkārtoti, kā rezultātā praktiski visas vienreizlietojamās krūzes nonāk sadzīves atkritumos un netiek pārstrādātas," stāsta "Es Mīlu Kafiju" vairumtirdzniecības vadītājs Artūrs Grikke, uzsverot, ka līdz šim tikai neliela daļa pastāvīgo klientu, dodoties pēc rīta kafijas, ņem līdzi vairākkārt lietojamās krūzes. Piemēram, tiek lēsts, ka tikai nepilni 3% klientu visā pasaulē izmanto savas krūzītes kafijas iegādei.

Lai samazinātu vienreizlietojamo, pārstrādei nederīgo un videi nedraudzīgo kafijas krūžu patēriņu un aicinātu sabiedrību mainīt savus ikdienas paradumus un aizdomāties par pārmērīga vienreizlietojamo trauku patēriņa sekām, daudzās no populārākajām kafijas un citu karsto dzērienu baudīšanas vietām marts ir #lesswaste mēnesis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!