Latvijas uzņēmēji, apvienojot spēkus ar Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieku un inženieru komandām, radījuši pirmo mobilo smaržu kameru (Scenta Camera), kas ļauj uzsūkt, saglabāt un smaržot iepriekš ievāktās smaržas.
Pateicoties ierīcei, būs iespēja saglabāt savā bērnībā ceptās maizes smaržu, mīļāko ziedu vai neaizmirstama piejūras atvaļinājuma aromātu, vēsta projekta autori.
"Scent Camera" vadītājs Sandris Mūriņš stāsta: "Laika gaitā katra no mūsu maņām ir ieguvusi savu ierakstīšanas tehnoloģiju, un tikai smaržas joprojām ir tajā pašā pieejamības stadijā kā pirms 100 gadiem. Piemēram, fotogrāfija no ekskluzīvas, ar īpašām zināšanām darbināmas foto ierīces ir attīstījusies līdz viena klikšķa risinājumam mūsu telefonā. Taču, lai sajustu smaržu, mums ir pieejami vai nu iepriekš sagatavoti aromāti, vai ir nepieciešamas specifiskas ierīces un dziļas zināšanas, lai radītu savu aromātu. Mēs vēlamies panākt, lai cilvēki var saglabāt smaržas tikpat viegli kā uztaisīt fotogrāfiju vai nofilmēt video telefonā."