Foto: LETA

Latvijā pēdējo 10 gadu laikā ir pieaugusi gan pārtikā lietojamo produktu ražas, gan ražība uz vienu hektāru. Latvijas lauksaimnieku izaudzētais un iegūtais spētu pabarot ne vien visus Latvijas iedzīvotājus, bet arī visus Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājus. Pieprasījums pēc Latvijā izaudzētā turpina pieaugt un zemes ražība ir jāpaaugstina, uzskata Lauksaimniecības un mežsaimniecības sadarbības centrs "Rāmava" pārstāvji.

Ik gadu Latvijas graudu un citu produktu eksports pieaug. Viens no iemesliem ir pieprasījums no dienvidu valstīm, kur karsto laikapstākļu un sausuma dēļ lauksaimniecības ražīgums samazinās. Latvijā lauksaimniecībā izmantojamo zemju apjoms pēdējo 10 gadu laikā pieaudzis par 9%, tajā pašā laikā, piemēram, graudaugu ražība pieaugusi par 75% (CSP dati). Tas panākts, izmantojot modernākas tehnoloģijas un materiālus, taču zemes ražības potenciāls ir izmantots tikai daļēji.

Tā kā lauksaimniecības platības ir ierobežotas, lai lauksaimniecības nozares saražoto produktu apjomi turpinātu augt, saimniekiem jāstrādā arvien gudrāk, katrs hektārs ir jāizmanto arvien efektīvāk. Lai to panāktu, aizvien biežāk tiek izmantota precīzā lauksaimniecība, kuras pamatprincips ir efektīvāka un videi draudzīgāka zemes izmantošana, apvienojot zināšanas par lauka auglības rādītājiem ar atbilstošām automatizētām sistēmām un tehnikas izvēli. Vienkāršāk raksturojot, veicot padziļinātu analīzi savam laukam un lietojot tieši tik agroķīmiskos produktus, cik augiem nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!