"Neraugoties uz augsto vakcinācijas procentu, uzņēmēji atzīst, ka pašlaik jau sasniegts iespējami augstākais rezultāts. Tāpēc uzņēmēji uzskata, ka pārējiem darbiniekiem ir jābūt iespējai strādāt arī ar negatīva testu. Pretējā gadījumā nozare zaudēs darbarokas. Uzņēmēji ir arī piesardzīgi par iespējamiem likuma grozījumi par obligāto vakcināciju atsevišķās profesiju grupās. Ja šādi grozījumi tiktu pieņemti, tikai 27,3% uzņēmumu atlaistu nevakcinētos darbiniekus, bet 29,5% arī tad nevakcinētos darbiniekus neatlaistu. Savukārt 43,2% ēdinātāju nav izlēmuši, kā rīkotos šajā situācijā," norāda LRB prezidents Jānis Jenzis.
Lai uzņemtu iespējami daudz klientu un noturētu uzņēmuma apgrozījumu, 80% ēdināšanas uzņēmumu viesus vasaras sezonā uzņēma gan iekštelpās, gan terasēs, bet 20% - tikai terasēs. Diemžēl ar rudens sezonas iestāšanos viesu vēlme baudīt maltīti ārtelpās samazinās, bet pieprasījums pēc regulārām maltītēm iekštelpās pagaidām nepieaug, radot bažas par strauju apmeklētāju skaita kritumu.
Tāpat nozares uzņēmumi vērš uzmanību uz situāciju, kas izveidojusies ar Covid-19 kontaktpersonu izolāciju un slimības lapu apmaksas kārtību, kas ir ne tikai neloģiska, bet arī uzliek papildu slogu darba devējam. Saskaņā ar pašlaik spēkā esošo kārtību, pēc kontakta ar Covid-19 pozitīvu personu vakcinējušies darbinieki turpina strādāt, bet nevakcinētie ievēro izolāciju mājās, ko apmaksā darba devējs (tiek izrakstīta A slimības lapa). Salīdzinājumam - iepriekš bija B lapas, ja kāda no personām bija slima ar Covid-19 vai bija kontaktpersona, norāda asociācija.
"Saslimt var gan vakcinētie, gan nevakcinētie, bet mājās kā kontaktpersonas atpūšas tikai nevakcinētie. Mūsuprāt, diez vai tas motivē uz vakcinēšanos. Vēl vairāk – šādi noteikumi var veicināt uzņēmumu vēmi nepaziņot visas kontaktpersonas, kas apdraud gan darbiniekus, gan ēdināšanas nozares viesus. Uzskatām, ka pašizolācijā esošajiem darbiniekiem ir jābūt B lapām no pirmās dienas, pretējā gadījumā veidojas situācija, ka uzņēmums apmaksā slimības lapas, kā arī apmaksā darbiniekiem virsstundas, kas strādā izolācijā esošo darbinieku vietā," skaidro Jenzis.
Aptauja īstenota šā gada septembra sākumā un tajā piedalījās Latvijas Restorānu biedrības, Latvijas Tirgotāju asociācijas un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas biedri - 50 ēdināšanas uzņēmumi, kas savu darbību īsteno visā Latvijā.