cenas
Foto: Evija Trifanova, LETA

2022. gada februārī, salīdzinot ar 2021. gada februāri, vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā palielinājies par 8,7%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2022. gada februārī, salīdzinot ar 2021. gada februāri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, veselības aprūpei, kā arī mājokļa iekārtai.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 11,8%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija sieram un biezpienam (+19,7%), piena produktiem (+21,2%), pienam (+20,6%), jogurtam (+21,7%). Dārgāki bija svaigi dārzeņi (+13,7%) un kartupeļi (+55,4%). Cenas pieauga miltiem un citiem graudaugiem (+42,8%), maizei (+9,9%), konditorejas izstrādājumiem (+9,6%), makaronu izstrādājumiem (+20,4%) kā arī rīsiem (+25,5%). Cenas palielinājās mājputnu gaļai (+16,0%), svaigiem augļiem (+8,7%), augu eļļai (+31,1%), kafijai (+5,9%), saldējumam (+15,0%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+3,4%), sviestam (+14,6%), gaļas izstrādājumiem (+8,1%), ievārījumam un medum (+13,9%), svaigām vai atdzesētām zivīm (+16,5%), šokolādei (+5,7%), mērcēm un garšvielu piedevām (+16,4%), augļu un dārzeņu sulām (+6,3%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+10,9%) un cukuram (+10,7%). Savukārt lētāka bija cūkgaļa (-7,1%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!