MISC 2.0 - 14323
Foto: LETA
Siera un biezpiena cena šogad maijā Latvijā bija vidēji par 27,8% lielāka nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli cena sieram un biezpienam sadārdzinājusies vidēji par 3,7%.

Biedrības "Siera klubs" vadītāja Vanda Davidanova aģentūrai LETA atzīmēja, ka tostarp Jāņu siera cena veikalos šobrīd ir ap 10 eiro kilogramā.

"Šogad būs smags kritiens atpakaļ, un esam jau pieņēmuši, ka siers atkal būs svētku produkts, - par to liecina pēdējie divi, trīs mēneši, kad sākās straujš cenu kāpums," sacīja Davidanova.

Viņa norādīja, ka pēdējos 15 gados Jāņu siers ir kļuvis arī par ikdienas produktu, šī siera patēriņam Latvijā trīskāršojoties. Tomēr pandēmijas ietekmē Jāņu siera ražošana samazinājās - 2019.gadā tika saražoti 200 tonnu Jāņu siera, 2020.gadā - 165 tonnas, savukārt 2021.gadā - 163 tonnas.

Viņa minēja, ka lielākais Jāņu siera ražotājs ir AS "Rankas piens", kas iepriekš spēja patērētājiem piedāvāt pat 113 tonnas šī produkta gadā, taču šogad sola apmēram 35 tonnas, jo siera izejvielām - biezpienam, saldajam krējumam, sviestam, olu masai - ir būtiski pieaugusi cena, taču receptūrā izmaiņas nedrīkst veikt, jo tā ir Eiropas Komisijas apstiprināta.

Vienlaikus AS "Jaunpils pienotava" ražošanas vadītāja Baiba Grāvīte aģentūrai LETA norādīja, ka šogad, tāpat kā katru gadu, uzņēmums plāno saražot līdz 20 tonnām Jāņu siera.

Arī AS "Lazdonas piensaimnieks" valdes priekšsēdētāja Elvīra Utināne norādīja, ka uzņēmums neplāno samazināt Jāņu siera ražošanas apmērus, šogad, tāpat kā pērn, saražojot 10 tonnu.

Jau vēstīts, ka Jāņu siers ir iekļauts Eiropas Savienības (ES) pārtikas kvalitātes Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!