2022. gada jūnijā, salīdzinot ar 2021. gada jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 19,3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.
Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2022. gada jūnijā, salīdzinot ar 2021. gada jūniju, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei.
Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 22,1 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija sieram un biezpienam (+30,2 %), piena produktiem (+33,7 %), pienam (+39,2 %) un jogurtam (+25,8 %). Dārgāka bija maize (+21,0 %), milti un citi graudaugi (+58,0 %), konditorejas izstrādājumi (+19,1 %), makaronu izstrādājumi (+28,5 %), rīsi (+28,8 %). Gada laikā cenas pieauga kafijai (+28,5 %), augu eļļai (+47,0 %), saldējumam (+27,7 %), sviestam (+33,0 %). Sadārdzinājās mājputnu gaļa (+28,6 %), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+15,0 %), gaļas izstrādājumi (+18,5 %), cūkgaļa (+7,4 %) un liellopu gaļa (+21,2 %). Cenas palielinājās svaigiem dārzeņiem (+12,4 %), svaigiem augļiem (+12,8 %), kartupeļiem (+32,7 %), kā arī žāvētiem, citādi konservētiem vai apstrādātiem dārzeņiem (+14,0 %). Dārgākas bija olas (+19,4 %), svaigas vai atdzesētas zivis (+38,9 %), šokolāde (+16,4 %), cukurs (+31,6 %), ievārījums un medus (+23,4 %), konservētas vai pārstrādātas zivis un jūras velšu izstrādājumi (+15,5 %), mērces un garšvielu piedevas (+26,2 %), saldumi (+18,9 %), sāls un garšvielas (+27,0 %), augļu un dārzeņu sulas (+8,4 %), tūlītējai lietošanai gatavi ēdieni (+24,5 %), saldētas zivis (+20,2 %). Sadārdzinājās arī atspirdzinošie dzērieni (+10,9 %), margarīns (+25,7 %) un olīveļļa (+14,8 %).