2022. gada jūlijā, salīdzinot ar 2021. gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 21,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.
Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2022. gada jūlijā, salīdzinot ar 2021. gada jūliju, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei.
Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 24,3 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija sieram un biezpienam (+33,7 %), piena produktiem (+39,3 %), pienam (+36,6 %) un jogurtam (+29,9 %). Dārgāka bija maize (+28,3 %), konditorejas izstrādājumi (+20,6 %), milti un citi graudaugi (+56,8 %), makaronu izstrādājumi (+35,5 %), rīsi (+30,9 %). Sadārdzinājās žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+20,2 %), mājputnu gaļa (+24,8 %), gaļas izstrādājumi (+21,2 %), cūkgaļa (+10,8 %) un liellopu gaļa (+32,7 %). Gada laikā cenas pieauga kafijai (+32,2 %), saldējumam (+32,1 %), sviestam (+36,1 %), augu eļļai (+47,5 %), svaigiem dārzeņiem (+12,2 %), svaigiem augļiem (+13,1 %), kartupeļiem (+7,5 %), kā arī žāvētiem, citādi konservētiem vai apstrādātiem dārzeņiem (+14,1 %). Sadārdzinājās šokolāde (+24,4 %), olas (+20,4 %), cukurs (+36,7 %), svaigas vai atdzesētas zivis (+34,7 %), konservētas vai pārstrādātas zivis un jūras velšu izstrādājumi (+17,8 %), mērces un garšvielu piedevas (+35,1 %), augļu un dārzeņu sulas (+12,8 %), ievārījums un medus (+18,1 %), sāls un garšvielas (+29,6 %), tūlītējai lietošanai gatavi ēdieni (+25,9 %), margarīns (+34,8 %), olīveļļa (+20,2 %), atspirdzinošie dzērieni (+13,6 %), saldētas zivis (+22,5 %).