Foto: Publicitātes foto/Bonava

Ir noslēgusies Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) attīstības projekta II kārta, kas ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu tika īstenota trīs gadus. Taču sistēmas attīstīšana ar to neapstāsies, un līdz nākamā gada decembrim projekta pagarinājuma ietvaros tiks īstenotas papildu aktivitātes, informē Būvniecības valsts kontroles birojs.

Projekts ""Būvniecības procesu un informācijas sistēmas attīstība" 2. kārta" tika uzsākts 2019. gada novembrī, un tā kopējās izmaksas sasniedz 3,075 miljonus eiro, t.sk. ERAF finansējums 2,614 miljoni eiro.

II kārtas ietvaros bija paredzēts ieviest vai pilnveidot astoņus procesus, taču faktiski pārveidi piedzīvojuši desmit ar būvniecību un būves ekspluatāciju saistītie procesi. Pilnveidots būvniecības ieceres iesniegšanas un saskaņošanas process, padarot ērtāku saskaņojumu saņemšanu. Uzlabota būvniecības uzraudzība, kā arī būvju ekspluatācijas uzraudzība. Efektivizējot datu apriti un atkalizmantošanu, veikti uzlabojumi būvkomersantu datu pārvaldības procesā un būvspeciālistu datu pārvaldības procesā. Pilnveidota apziņošana un informēšana, nodrošinot atgādinājumu saņemšanas un sūdzību iesniegšanas iespēju, kā arī uzlabots pilnvarošanas/deleģēšanas process un pilnveidota ēku energoefektivitātes pārvaldība. Ar mērķi veicināt caurspīdīgumu un informācijas pieejamību vienuviet izstrādāts būvniecības atkritumu/ būvgružu uzskaites process un nodrošināta iespēja veidot elektronisku "mājas lietu". Līdz ar minēto procesu attīstīšanu izstrādāti vai pilnveidoti vairāki ar tiem saistīti e-pakalpojumi.

"Vispārējā cenu pieauguma apstākļos par uzvaru uzskatāms ikviens projekts, kuru izdevies īstenot paredzētā laika un budžeta ietvaros. Tas, ka esam pārsnieguši projektā paredzēto, neprasot papildu finansējumu, ir dubultuzvara," pauž Būvniecības valsts kontroles biroja Informācijas sistēmu attīstības departamenta direktors Uldis Jansons.

2017. gadā Būvniecības valsts kontroles birojs kļuva par BIS pārzini (iepriekš sistēmas attīstītājs bija Ekonomikas ministrija).

Šobrīd notiek BIS II kārtas papildus iekļauto aktivitāšu pagarinājuma saskaņošanas process.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!