Piena pārstrāde šogad piedzīvojusi satricinājumus, nozares uzņēmēji meklējuši jaunus noieta tirgus un līdzsvaru starp izmaksu pieaugumu un produkta cenu, norises nozarē raksturo "Food Union" Latvijā ģenerāldirektore Irēna Holodnaja. Turklāt straujākais pieaugums šajā gadā bija Latvijā ražota svaigpiena cenai, kura pirmo reizi vēsturē pārsniedza Eiropas Savienības vidējo cenu.
Holodnaja atzīst, ka lielākais satricinājums 2022.gadā neapšaubāmi bija Krievijas sāktais karš Ukrainā. Tā bija un ir humanitāra katastrofa, kas tiešā veidā ietekmē ne tikai ukraiņus, bet arī Latvijas iedzīvotājus. Kara ietekmē piena pārstrādes uzņēmumi Latvijā atteicās no tālākas eksporta un importa sadarbības ar Krievijas un Baltkrievijas partneriem, kā arī uz laiku vai pilnīgi pārrāvās ekonomiskās attiecības ar Ukrainu.
Svarīgākais uzdevums nozarei bija pārorientēšanās jaunai tirgus situācijai, ko ietekmēja gan ieilgušais Covid-19 pandēmijas efekts, gan karš Ukrainā. Tas izpaudās ar lielu neskaidrību, izmaiņām izejvielu pieejamībā un cenās, piegādes un sadarbības partneru pusē, pārorientācijā uz citiem tirgiem, un protams, arī vietējā patēriņa noskaņojumā un pirktspējā.