Foto: Publicitātes foto/"Fazer Latvija"

Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati liecina, ka 2022. gadā Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielinājies par 2,0% salīdzinājumā ar 2021. gadu.

IKP faktiskajās cenās pērn bija 39,1 miljards eiro.

2022. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2021. gada 4. ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētiem datiem IKP palielinājies par 0,3%. Salīdzinot ar 3. ceturksni, IKP salīdzināmajās cenās pēc sezonāli un kalendāri koriģētiem datiem ir palicis nemainīgs. Faktiskajās cenās IKP 4. ceturksnī bija 10,7 miljardi eiro.

2022. gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu mājsaimniecību kopējie izdevumi palielinājušies par 8,0%. Pagājušā gada pirmajā ceturksnī turpinājās ar Covid-19 izplatības mazināšanu saistītie ierobežojumi, kas pamazām tika atcelti un pārējos gada ceturkšņos ekonomisko aktivitāti vairs neietekmēja. Tas sekmēja izdevumu pieaugumu tādās mājsaimniecību patēriņa grupās kā atpūta un kultūra (pieaugums par 37,1%) un restorāni un viesnīcas (pieaugums par 40,3%). Par 2,6% palielinājušies mājsaimniecību izdevumi transportam (sabiedriskais transports, transporta līdzekļu iegāde un ekspluatācija). Mājsaimniecību izdevumi pārtikas produktiem palielinājušies par 0,2%.

Strauji augošās cenas energoresursiem ir mudinājušas mājsaimniecības taupīt un ar mājokli saistītie izdevumi (mājokļa īre, uzturēšana un remonts, ūdensapgāde, elektroenerģija, gāze un cietais kurināmais) ir samazinājušies par 6,9%. Samazinājumu ietekmēja arī siltāki laika apstākļi apkures sezonas sākumā.

2022. gadā, salīdzinot ar 2021. gadu, kopējais darbinieku atalgojums Latvijā palielinājies par 11,5%, tai skaitā kopējā darba alga par 11,2%, bet darba devēju sociālās iemaksas par 12,7%.

Vislielākais kopējā darbinieku atalgojuma apjoma pieaugums bija mākslas, izklaides un atpūtas, citu pakalpojumu nozaru grupā – par 18,8%; informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē – par 17,5% un profesionālo, zinātnisko, tehnisko pakalpojumu un administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozaru grupā – par 16,6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!