Foto: AFP/Scanpix/LETA, DELFI, Shutterstock

Kā allaž marts sākās ar nacionālo "sporta veidu" – Latvijas iedzīvotāji steiguši VID iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Korporatīvajā pasaulē viens no lielākajiem valsts uzņēmumiem – "Latvijas valsts meži" – atvadījās no iepriekšējās padomes.

Zīmīgi notikumi izceļami arī makroekonomikā – Latvijas tautsaimniecība uzrādījusi nedaudz labākus rezultātus, nekā iepriekš lēsts, "neieslīdot mīnusos". Savukārt vidējā bruto alga valstī sasniegusi 1373 eiro.

Pasaulē reiz ārkārtīgi populārais zīmols "Nokia" atgādināja par sevi, bet Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītāja Kristīne Lagarda (Christine Lagarde) pavēstīja, ka ECB varētu turpināt palielināt procentu likmes.

Taču tie nebūt nav vienīgie aizvadītās nedēļas notikumi biznesā un ekonomikā Latvijā un ārpus tās. "Delfi Bizness" lasītājiem piedāvā nedēļas notikumu izlasi.

Uzziņai: Gada ienākumu deklarācija – kas jāzina, raksturīgākās kļūdas un kā novērst parāda veidošanos

Foto: Shutterstock

Tuvojoties 1. martam, sarosās daudzi Latvijas iedzīvotāji, jo šis ir datums, kad var sākt iesniegt gada deklarāciju, lai atgūtu pārmaksātos nodokļus. Tiesa gan, daļai cilvēku var nākties vēl papildu piemaksāt, ja izrādīsies, ka izveidojies nodokļu parāds.

Ik gadu Valsts ieņēmumu dienests (VID) novēro arī dažādas kļūdas, ko pieļauj cilvēki, iesniedzot gada deklarāciju – dažkārt tās rodas nezināšanas dēļ, bet dažkārt – steidzoties iesniegt deklarāciju, lai pēc iespējas ātrāk saņemtu naudu. Tomēr šādu kļūdu pieļaušana nereti tieši pretēji – paildzina naudas saņemšanu, jo VID pārbauda datus, aicina precizēt un atkal no jauna pārskata iesniegtos dokumentus.

Kā aizpildīt deklarāciju, lai tā nebūtu jāpapildina vai jālabo, naudas izmaksa būtu maksimāli raita un, kādas ir cilvēku raksturīgākās kļūdas deklarācijā, skaidro "Delfi Bizness".

Lasīt vairāk

'SmartLynx Airlines' saņēmusi atļauju lidojumiem uz Austrāliju

Foto: Publicitātes foto

Latvijā bāzētā aviokompānija SIA "SmartLynx Airlines" saņēmusi Austrālijas ārvalstu gaisa transporta operatora sertifikātu, kas ļauj uzņēmumam veikt lidojumus uz un no Austrālijas, kā arī tās teritorijā, informēja aviokompānijā.

Lasīt vairāk

Mantrausība un meli: aprit desmit gadi, kopš Eiropu satricināja zirga gaļas skandāls

Foto: AFP/Scanpix

Zirga gaļas skandāls Eiropā pieņēmās spēkā 2013. gada sākumā, pamatīgi satricinot pārtikas nozari un nonākot arī līdz Latvijai. Notikušā pamatā ir mantrausība, liellopa gaļu aizstājot ar cenas ziņā krietni lētāko zirga gaļu, un meli, šo informāciju slēpjot no patērētājiem.

Lasīt vairāk

Somijas 'Nokia' maina zīmola vizuālo identitāti

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaulē plaši atpazīstamais tehnoloģiju uzņēmums "Nokia" paziņojis par plāniem pirmo reizi gandrīz 60 gadu laikā mainīt zīmola vizuālo identitāti, tādējādi iezīmējot darbību citā biznesa segmentā, liecina tā paziņojums.

Lasīt vairāk

Latvijas IKP 2022. gadā palielinājies par 2%

Foto: Publicitātes foto/"Fazer Latvija"

Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati liecina, ka 2022. gadā Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielinājies par 2,0% salīdzinājumā ar 2021. gadu.

Lasīt vairāk

Doties pēc algas pielikuma vai meklēt jaunu darbu? Cik liela ir vidējā alga dažādās nozarēs

Foto: Shutterstock

Vidējā darba alga pērn pieaugusi salīdzinoši strauji – teju par 100 eiro, taču nozaru griezumā situācija ir atšķirīga – dažādas jomās alga augusi straujāk, bet citās – gandrīz palikusi tādā pašā līmenī kā iepriekšējā gadā.

Eksperti norāda, ka, neskatoties uz algas pieaugumu, cenu kāpums ir straujāks, tādēļ cilvēku pirktspēja lielākajā daļā gadījumu sarūk. Šogad situācija varētu nedaudz uzlaboties.

Kā saprast, vai laiks doties prasīt augstāku algu vai mainīt darbu? Lai saprastu, kāda ir situācija darba tirgū, "Delfi Bizness" piedāvā ielūkoties datos par to, kurās nozarēs pērn bijis visaugstākais atalgojums un kurās tas audzis visstraujāk.

Lasīt vairāk

Lidmašīna, uzņēmumi, ēkas – kas notiek ar sankcijām pakļauto Krievijas oligarhu īpašumiem Latvijā

Foto: Shutterstock

Gada laikā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, reaģējot uz Rietumvalstu ieviestajām sankcijām, Latvijā piemēroti ierobežojumi uzņēmumiem, nekustamajiem īpašumiem un finanšu līdzekļiem, kas pieder Krievijas oligarhiem un citām personām, kuras saistītas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vai atbalsta iebrukumu.

Lasīt vairāk

Iegūs dārgu starpnieku un zemas kvalitātes ēdienu – ražotāji aicina apturēt armijas pārtikas iepirkumu

Foto: LETA

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija ierosina nekavējoties apturēt vērienīgo armijas pārtikas iepirkumu kā neatbilstošu izvirzītajiem mērķiem līdz brīdim, kamēr tiks izstrādāts un ar pārtikas nozari saskaņots jauns iepirkums, uzsver federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Lasīt vairāk

Kredītu likmes kāpj. Ko šobrīd dara aizņēmēji un kā uzzināt gaidāmo maksājumu

Foto: Shutterstock

Jau vairākus mēnešus kredītņēmējus biedē regulārās ziņas par Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumiem celt bāzes procentu likmes un ar to saistītais Euribor likmes pieaugums, no kā ir atkarīgs ikviena kredītu maksājums.

Līdz ar šo viļņošanos palielinājusies kredītņēmēju vēlme vairāk sekot līdzi tam, kā potenciāli varētu augt kredīta maksājums un pašam iedziļināties šajā informācijā. Taču nemaz tik daudz cilvēku nedodas uz banku ar vēlmi veikt reālas izmaiņas kredīta grafikā, likmes veidā, termiņos un citos nosacījumos, norāda banku pārstāvji.

Vai ir vērts apsvērt aizdevuma nosacījumu maiņu, kā pašam laicīgi uzzināt un kā aprēķināt, par cik tuvākajā laikā varētu pieaugt kredīta maksājums un cik ātri pirms maksājuma maiņas banka informē aizņēmēju, skaidro portāls “Delfi Bizness”.

Lasīt vairāk

Izvēlēta 'Latvijas valsts mežu' pagaidu padome (plkst. 14.00)

Foto: LETA

Piektdien, 3. martā, AS "Latvijas valsts meži" (LVM) akcionāru sapulcē apstiprināta jauna pagaidu padome, ņemot vērā, ka līdzšinējā padome pieņēmusi lēmumu vairs neturpināt darbu. LVM pagaidu padomē iecelti: Mārtiņš Līdums, Zane Driņķe, Mārtinš Gaigals, Sintija Ķikste un Edvīns Zakovics.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!