Foto: Unsplash
Otrdien Ministru kabineta sēdē apstiprināti grozījumi Atveseļošanas fonda atbalsta programmā, kuras ievaros uzņēmumiem atkārtoti būs pieejams finansējums energoefektivitātes paaugstināšanai, atjaunojamo energoresursu (AER) tehnoloģiju plašākai izmantošanai, kā arī bezemisiju (elektroauto) transportlīdzekļu iegādei.

"Energoefektivitātes paaugstināšanas jautājums uzņēmējdarbībā joprojām ir aktuāls. Šodienas tehnoloģijas paver milzum daudz iespēju būt efektīvākiem, produktīvākiem un konkurētspējīgākiem, vienlaikus samazinot izmaksas par enerģiju. Nenoliedzami, energoefektivitātes uzlabojumi prasa investīcijas, taču tas ir solis uz uzņēmēju patstāvību enerģijas ražošanas un racionālas izmantošanas virzienā, ieguldījums uzņēmuma ilgtspējā, vienlaikus stiprinot mūsu Latvijas enerģētisko neatkarību," uzsver ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Tuvāko nedēļu laikā "Altum" uzsāks pieņemt uzņēmumu pieteikumus dalībai atbalsta programmas otrajā atlases kārtā par kopējo finansējumu 31,58 miljoni eiro.

No tiem uzņēmumu energoefektivitātei tiks atvēlēti 12,46 miljoni eiro; saules paneļiem u.c. AER tehnoloģijām pašpatēriņam - 15,85 miljoni eiro; elektroauto iegādei tikai eksportējošiem apstrādes rūpniecības komersantiem - 3,26 miljoni eiro.

Atlase tiks organizēta divus mēnešus.

Uzņēmumu iesniegtie projekti tiks savstarpēji salīdzināti atklātos konkursos, kuros lielāku punktu skaitu saņems projekti, kas nodrošinās lielāko siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu vai primārās enerģijas samazinājumu, rēķinot uz atbalstu 1000 EUR.

Atbalsts uzņēmējiem tiks sniegts kā aizdevums vai paralēlais aizdevums, lai paaugstinātu energoefektivitāti nedzīvojamās ēkās un ražošanas procesos vai īstenotu AER projektus pašpatēriņa nodrošināšanai. "Altum" aizdevums vai paralēlais aizdevums pieejams ar 30% kapitāla atlaidi pamatsummas dzēšanai jeb "Altum" samazinās aizdevuma apmēru 30% apmērā, bet ne vairāk kā 1,5 miljoni eiro, ja tiks īstenots plānotais projekts, sasniedzot tajā noteiktos mērķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!