Foto: Pixabay

Konkurences padome (KP), pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sniegto informāciju un izpētes laikā papildu gūtajiem pierādījumiem, konstatēja Konkurences likuma un līguma par Eiropas Savienības darbību noteikto aizlieguma pārkāpumu ceļu būves uzņēmumu darbībās, kopā piemērojot naudas sodus vairāk nekā 4,4 miljonu eiro apmērā, informē KP.

KP ziņo, ka trešdien, 14. jūnijā, informēs par pieņemto lēmumu.

Jau ziņots, ka par to, ka KP ir aizdomas par konkursu sarunāšanu lielāko ceļu būves spēlētāju vidū un notikušas kratīšanas pie vairākiem uzņēmumiem, 2021. gada rudenī vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tolaik tika informēts, ka ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas izdotu sankciju kratīšanas notikušas piecās būvkompānijās – "A.C.B." uzņēmumu grupā ietilpstošajā AS "A.C.B", SIA "Binders", AS "Ceļu pārvalde", SIA "Strabag" un SIA "Saldus ceļinieks".

Tiesas lēmumā par kratīšanu bijis paskaidrots, ka ceļu būvnieki, iespējams, apmainījušies ar komerciāli sensitīvu informāciju un vienojušies par dalības nosacījumiem VSIA "Latvijas Valsts ceļi" un Rīgas domes Satiksmes departamenta rīkotajos konkursos. Netika gan minēts laika posms, kurā neatļautā vienošanās varētu būt notikusi. Lēmumā pieminētas vēl divas ceļu būves kompānijas – "A.C.B." uzņēmumu grupā ietilpstošā "8 CBR" un Somijas uzņēmējiem piederošā "YIT Infra Latvija".

Jāatgādina, ka 2021. gadā KP atklāja arī būvniecības uzņēmumu karteli, kura dalībnieki bijuši iesaistīti vismaz septiņdesmit iepirkumos par kopējo līgumsummu 687 miljoni eiro. KP desmit būvnieku kartelī iesaistītos uzņēmumus sodīja ar naudas sodu kopumā 16 652 927 eiro apmērā. Starp desmit sodītajiem uzņēmumiem ir SIA "Skonto būve", SIA "Latvijas energoceltnieks", SIA "Velve", SIA "Arčers", SIA "Rere būve", SIA "Re & Re", SIA "RBSSKALS būvvadība", SIA "Abora", "LNK Industries" un SIA "Merks", liecina aģentūras LETA arhīvs.

Tiesa "RBSSKALS būvvadība" patlaban jau ir likvidēta, tāpēc sods netika piespriests. KP lēmumu no desmit sodītajiem uzņēmumiem nav pārsūdzējuši divi – "Velve", ar kuru KP vienojās par izlīgumu un sniedza pozitīvu atzinumu par uzņēmuma veiktajiem pasākumiem pasūtītāja "uzticamības atjaunošanai", kā arī "RBSSKALS būvvadība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!