Foto: DELFI

Šonedēļ Konkurences padome par iespējamu dalību ceļu būves kartelī piemērojusi sodu trim uzņēmumiem. Eiropas Centrālā bankas padome savukārt nolēma paaugstināt trīs galvenās ECB procentu likmes par 25 bāzes punktiem.

Taču šī nedēļa nesusi arī visnotaļ labas ziņas – par vērienīgām investīcijām paziņoja farmācijas kompānija "Olainfarm", kā arī kokapstrādes uzņēmums "Stiga RM", virzību atsāk Ekonomikas ministrijas sagatavotā piejamu īres māju būvniecības programma reģionos, Rīgā atklāta atjaunotā vēsturiskā Hāmaņa muiža.

Nākas secināt, ka banku noguldījumu procentu likmēm kāpjot lēni, Latvijā popularitāti ir ieguvušas valsts izdotās krājobligācijas. Šonedēļ arī spriests par gaaidāmajām ir izmaiņām Ceļu satiksmes likumā un noteikumos, kas paredzēti drošības uzlabošanai, pārvietojoties ar elektriskajiem skrejriteņiem.

"Delfi Bizness" apkopojis un lasītājiem piedāvā šos un citus notikumus.

Vairākām pašvaldībām uzrāviens, bet citviet situācija kritiska, liecina pētījums

Foto: LETA

Pēc diviem pandēmijas gadiem, kad labāk klājās preču nozarēm, pērn par spēcīgāko Latvijas reģionu attīstības virzītāju kļuva pakalpojumi, liecina ikgadējais Luminor bankas novadu un nozaru pētījums. Visstraujāk audzis tūrisms, bet lielāko finansiālo pienesumu snieguši tā sauktie balto apkaklīšu pakalpojumi – programmēšana, informācijas pakalpojumi u.c. biznesa pakalpojumi.

Lasīt vairāk

Iedzīvotāju vidū popularitāti gūst valsts izdotās krājobligācijas

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Banku noguldījumu procentu likmēm kāpjot lēni, šogad Latvijā populāras ir kļuvušas valsts izdotās krājobligācijas. Ja pērn pirmajā pusgadā obligācijas bija emitētas tikai nedaudz vairāk nekā 100 tūkstošu eiro apmērā, tad šogad līdz 7. jūnijam iedzīvotāji iegādājušies krājobligācijas par vairāk nekā 87 miljoniem eiro.

Lasīt vairāk

ECB turpina likmju paaugstināšanas gājienu

Foto: Shutterstock

Eiropas Centrālās bankas padome ceturtdien nolēma paaugstināt trīs galvenās ECB procentu likmes par 25 bāzes punktiem.

Lasīt vairāk

Tukumā top jauna koksnes akustisko plātņu ražotne

Foto: Publicitātes attēli

Paplašinot savu darbību augstas pievienotās vērtības produktu ražošanā, viens no Latvijas lielākajiem koksnes nozares uzņēmumiem "Stiga RM" sācis jaunas akustisko koka plātņu rūpnīcas būvniecību Tukuma novadā.

Lasīt vairāk

Sapnis par pieejamu mājokli reģionos pagaidām arvien ir sapnis; pārstartē īres programmu

Foto: Shutterstock

Igaunijā, kas ir mazāka par Latviju, ir uzbūvēts trīs reizes vairāk jaunu mājokļu nekā mūsu valstī. Kopumā vairāk nekā 90% jaunu mājokļu Latvijā top galvaspilsētā un tās tuvākajā apkārtnē; joprojām liela daļa cilvēku dzīvo pārapdzīvotos mājokļos, sliktas kvalitātes mitekļos, un salīdzinoši zemu ienākumu dēļ daudziem nav iespēju tikt pie labākas dzīves vietas brīvā tirgus apstākļos.

Lasīt vairāk

Vai mikrorajoni ir 'nolemti'? Meklē receptes sērijveida ēkām

Foto: DELFI

Visaptverošu datu par to, kādā stāvoklī ir padomju laikā būvētās sērijveida daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, Latvijā nav. Pēc Ekonomikas ministrijas iniciatīvas izlases veidā gan ir pētītas noteikta tipa ēkas, secinot, ka to stāvoklis ir apmierinošs, taču ar vairākām piebildēm.

Atsevišķu sēriju ēkām pamazām tuvojas normatīvos noteiktā māju kalpošanas termiņa beigas. Ko tas īsti nozīmē, ko cilvēki varētu sākt darīt, skaidro "Delfi Bizness".

Lasīt vairāk

'Olainfarm' plāno kāpinās eksporta apgrozījumu par vismaz 80%

Foto: Publicitātes foto. No kreisās – LDDK ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs, Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs, Ekonomikas ministre Ilze Indriksone, “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis un “Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš

Viens no lielākajiem Latvijā farmācijas uzņēmumiem AS "Olainfarm", ieviešot ražošanā vismaz 10 jaunus produktus, palielinot ražošanas jaudas un veicot apjomīgas investīcijas pētniecībā un attīstībā, tuvākajā piecgadē eksporta apjomus jaunajos tirgos palielinās par vismaz 80%, ziņo ražotājs.

Lasīt vairāk

Gāzes cena Eiropā piedzīvojusi strauju lēcienu

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas gāzes cena šonedēļ palēkusies, signalizējot, ka cenas, neskatoties uz salīdzinoši augsto krātuvju piepildījumu, aizvien var būt svārstīgas.

Lasīt vairāk

Nav pārliecības par kontroli. Kā iecerētās satiksmes drošības izmaiņas vērtē elektroskrejriteņu operatori

Foto: Shutterstock

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs šonedēļ paziņoja par gaidāmajām izmaiņām Ceļu satiksmes likumā un noteikumos, kas paredzēti drošības uzlabošanai, pārvietojoties ar elektriskajiem skrejriteņiem. Tostarp paredzēts ieviest obligātu ķiveru lietošanu, pārvietojoties ar skrejriteņiem, daudz lielāki sodi, vadītāju prasmju pārbaude un reģistrācijas numurzīmes. Elektrisko skrejriteņu operatori Latvijā pret plānotajām izmaiņām konceptuāli neiebilst, tomēr līdz galam neesot pārliecības, vai policija pārkāpējus patiešām spēs izkontrolēt.

Lasīt vairāk

Ilgi gaidītos vilcienus sola rudenī; tajos tomēr būs arī Krievijā ražotas sistēmas

Foto: LETA

Viens no jaunajiem Latvijā nokļuvušajiem elektrovilcieniem šomēnes paspēja "iekulties nepatikšanās" pirms to reāli sākuši izmantot pasažieri – vilciens testēšanas laikā depo laicīgi neapstājās un ieslīdēja uzbērtajā bremzēšanas valnī. Šāda uzmanības pievēršana jaunajiem elektrovilcieniem daļai sabiedrības atkal lika uzdot jautājumu – kad tad tos īsti varēs izmantot. To ražotājs – Čehijas "Škoda Group" – sola, ka tas beidzot būs iespējams šā gada rudenī.

Lasīt vairāk

Foto: Birojs sev un citiem. Pabeidz Hāmaņa muižas atjaunošanu

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Gandarījums un arī atvieglojums – pēc Hāmaņa muižiņas atjaunošanas pabeigšanas Pārdaugavā, Rīgā, savas emocijas neslēpj tulkošanas uzņēmuma "Ad Verbum" līdzīpašnieks Viestarts Vidiņš.

Lasīt vairāk

Sludinājumu portālā piedāvā iegādāties ēku, vēl pirms tā iegūta izsolē

Foto: Publicitātes attēli

Lai arī iedzīvotāji izteikuši iebildumus, Jūrmalas dome elektroniskajā izsolē pārdod Bulduru bibliotēkas ēku un zemi. Tagad jūrmalniekus satraucis pagājušajā nedēļā sludinājumu portālā ievietotais sludinājums par šī nekustamā īpašuma pārdošanu, lai gan izsole noslēgsies tikai šo piektdien.

Lasīt vairāk

Pasaulē iecienītu saldumu ražotājs turpina strādāt Krievijā, Norvēģijā draud boikots

Foto: AP/Scanpix/LETA

Uzņēmumam "Mondelez International", kas ražo daudzu iecienītās "Milka" un "Toblerone" šokolādes un "Oreo" cepumus, Ziemeļvalstīs draud plašs boikots, jo daudzi sadarbības partneri nav apmierināti ar to, ka uzņēmums turpina darboties Krievijā, vēsta Reuters.

Lasīt vairāk

Karteļa dalībniekiem pastāv iespēja tuvākajā laikā atkal pretendēt uz publiskajiem iepirkumiem

Foto: Shutterstock

Latviju pāršalcis kārtējais Konkurences padomes (KP) atklātā karteļa skandāls, kas būvniecības nozarē pāris gadu laikā ir jau otrais. Šoreiz KP par iespējamu dalību ceļu būves kartelī piemērojusi sodu trim uzņēmumiem – AS "A.C.B.", AS "Ceļu pārvalde" un likvidācijas procesā esošajai SIA "Strabag".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!