Fоtо: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB), visticamāk, drīzumā nevarēs ziņot par sava vēsturiskā procentu likmju paaugstināšanas cikla beigām, uzskata prezidente Kristīne Lagarda.

Otrdien notiekošās ECB ikgadējās konferences uzrunā viņa arī atkārtoja, ka jūlijā devīto reizi pēc kārtas varēs vērot likmju celšanu ar mērķi samazināt inflāciju.

"Maz ticams, ka tuvākajā nākotnē centrālā banka varēs ar pilnu pārliecību paziņot, ka likmju augstākais punkts ir sasniegts," sacīja Lagarda. "Mēs jūlijā turpināsim paaugstināt likmes."

Kopējā inflācija mazinās, bet pamata cenu spiediens aizvien ir spītīgs, tādēļ šobrīd ECB soļi turpina izpelnīties īpašu uzmanību. Vairums "Bloomberg" aptaujāto ekonomistu uzskata, ka amatpersonas pēc nākamā mēneša nopauzēs likmju celšanu, paliekot pie noguldījumu likmes 3,75%, lai gan naudas tirgi prognozē, ka likmju augstākais punkts būs pie 4%.

"Šobrīd politikas veidotājiem vienkārši jāvēro situācija, sakot: "mums ir daudz iespēju un tās ir pieejamas, un mēs turpināsim likmes celt, ja tas būs nepieciešams," "Bloomberg TV" sacījis "Morgan Stanley" galvenais globālais ekonomists Sets Kārpenters. "Es nedomāju, ka drīzumā viņi varēs pasludināt uzvaru".

Vienlaikus liels jautājums ir par to, kā strauji augošās likmes, kas iedarbojas ar nobīdi, ietekmēs ekonomiku. Saskaņā ar Lagardas teikto, pirmie rezultāti jau redzami nozarēs, kas ir jutīgākas pret likmju izmaiņām, tostarp ražošanā un būvniecībā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !