Foto: F64
Gada laikā patēriņa cenas augušas par 7,9%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Ir daļa preču, kam cena augusi par vairākiem desmitiem procentu, bet ir produkti, kam gada laikā cena samazinājusies.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 14,4%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+31,1%), konditorejas izstrādājumiem (+12,2%), makaronu izstrādājumiem (+17,6%).

Gada laikā cenas kāpa svaigiem dārzeņiem, svaigiem augļiem, kafijai, cukuram, saldējumam (+20,7%), augļu un dārzeņu sulām (+19,4%), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+19,3%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+22,9%), mērcēm un garšvielu piedevām (+25,8%).

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 12,4%, ko galvenokārt noteica degvielas cenu kritums par 26,4 %. Dīzeļdegviela palika lētāka par 29,7%, benzīns – par 24,2%, bet auto gāze – par 10,3%. Savukārt cenas pieauga pasažieru aviopārvadājumiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, kā arī pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem.

Infografikā iespējams apskatīt, kurām iecienītām precēm un pakalpojumiem cenas augušas visstraujāk, bet kuras produktu grupas piedzīvojušas kritumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!