Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas jēlnaftas plūsmas sāk uzrādīt krituma pazīmes vairāk nekā četrus mēnešus pēc tam, kad valstij nācās samazināt ražošanas apjomus, raksta "Bloomberg".

Saskaņā ar kuģu izsekošanas datiem, ko apkopojis "Bloomberg" un apstiprinājuši citi datu avoti, jēlnaftas piegāžu apjoms caur Krievijas rietumu ostām četrās nedēļās līdz 9. jūlijam pirmo reizi kritās zem vidējā februāra līmeņa. Iepriekšējos mēnešos apjomi pieauga.

Nedēļā līdz 9. jūlijam jēlnaftas plūsmas pa jūru visā valstī samazinājās līdz 2,86 miljoniem barelu dienā. Tas bija nedaudz vairāk nekā par 1 miljonu barelu dienā mazāk nekā iepriekšējā nedēļā, un 80% krituma bija no ostām Krievijas rietumos.

Tā kā Eiropā ir palicis neliels skaits pircēju, lielāka ietekme ir jūtama piegādēs uz Āziju, kas nokritās līdz zemākajam līmenim kopš janvāra vidus. Mazāki apjomi iedragāja Kremļa ienākumus no eksporta nodokļiem, kas pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar iepriekšējo, samazinājās par 29%.

Samazinājums noticis pēc tam, kad Krievija šā mēneša sākumā sekoja Saūda Arābijai, paziņojot par turpmākiem ierobežojumiem. Saūda Arābija paziņoja, ka pagarinās savu vienpusējo ražošanas samazinājumu līdz augustam, savukārt Maskava apņēmās samazināt eksportu par 500 000 barelu dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!