Foto: Publicitātes foto

Elektrovairumtirdzniecības uzņēmums SIA "Baltijas elektro sabiedrība" sācis saules parka būvniecību Dobeles novada Tērvetē pēc lauksaimniecības uzņēmuma AS "Agrofirma Tērvete" pasūtījuma, "Delfi Bizness" informēja "Baltijas elektro sabiedrības" pārstāvji.

Plānots, ka saules parks tiks nodots ekspluatācijā šī gada septembrī.

"Baltijas elektro sabiedrības" valdes priekšsēdētājs Edgars Bergholcs atklāj, ka šī saules parka kopējā jauda būs trīs MW, kas ir pielīdzināma aptuveni 375 privātmāju pašpatēriņam.

"Šobrīd saules parki ir viena no perspektīvākajām investīcijām uzņēmumu attīstībā, raugoties uz situācijas nenoteiktību ilgtermiņā. Daudzi no šo parku attīstītājiem apvieno divas funkcijas – pirmkārt, nodrošina elektroenerģiju pašpatēriņam, otrkārt, attīsta jaunu darbības nišu – enerģijas ražošanu pārdošanai. Šobrīd ikviens saules parku attīstītājs stiprina valsts enerģētisko neatkarību," komentē Bergholcs.

Savukārt "Agrofirmas Tērvete" valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks pastāsta, ka saules parkā saražotā enerģija tiks izmantota gan uzņēmuma ražotnes vajadzībām, gan arī pārdošanai kopējā elektrības tīklā.

Viņš arī atzīst elektroenerģijas un pārējo energoresursu ražošanas kompleksa darbība 2023. gadā ir pārejas posmā uz jauno darbības modeli, kurš pilnā apmērā funkcionēs 2024. gadā, palielinoties iespējai variēt ar energoresursu tirdzniecības, iegādes un pašpatēriņa funkcijām. Jau pērn uzņēmums paralēli lauksaimniecības produkcijai pārdevis 14,7 miljonus kilovatstundu elektrības, kā arī realizējis 11 660 megavatstundas siltuma. Līdz ar to jaunais saules parku projekts stiprinās uzņēmumu enerģētikas nišā.

Jaunais parks ir viens no lielākajiem "Baltijas elektro sabiedrības" projektiem, ko tas šobrīd attīsta šajā segmentā. Pēc ekspertu aplēsēm, šāda parka plānotā saražotā elektroenerģija gadā varētu būt vidēji 647 MWh, un tā atmaksāšanās periods varētu būt 7 – 10 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!