Foto: Foto kolāža: DELFI/Publicitātes foto/AP/Scanpix/Leta
Eiropas Centrālā banka atkal paaugstinājusi galvenās procentlikmes. Otrajā ceturksnī nedaudz sarucis iekšzemes kopprodukts. Rīgas brīvostai jauns valdes priekšsēdētājs, bet Latvijas kokapstrādes nozarei grūti laiki.

Kaimiņu panākšanai nekustamā īpašuma jomā nepieciešama revolūcija, aicina eksperti

Foto: Shutterstock

Latvija attīstībā atpaliek no Lietuvas un Igaunijas, tostarp arī nekustamā īpašuma jomā, tāpēc nozares regulējumu un tā piemērošanas praksi derētu revolucionāri pārskatīt, lai tādējādi palīdzētu to stimulēt.

Lasīt vairāk

Latvijas kokapstrādes nozarei pienākuši grūti laiki

Foto: Viesturs Radovics/DELFI

Kokapstrādes nozarē šogad vērojams gan eksporta, gan importa kritums, daudzviet uzņēmēji spiesti samazināt ražošanas apjomus, jo sarucis pieprasījums.

Tomēr ir uzņēmumi, kuri grūto periodu izmanto, iegādājoties jaunas ražošanas iekārtas turpmākai attīstībai.

Lasīt vairāk

Tvitera logo putnu nomaina pret 'X'; tvīti pārtaps par iksiem

Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Sociālā tīkla "Twitter" īpašnieks miljardieris Īlons Masks pirmdien prezentēja tīmekļa platformas jauno melnbalto logo ar burtu "X", kas aizstāj līdzšinējo simbolu - zilo putnu.

Lasīt vairāk

Lai mielotos ar cūkgaļu, Latvijā jāmaksā par 43,8% vairāk

Foto: Shutterstock

Latvijā cūkgaļas cena šogad maijā bija vidēji par 43,8% lielāka nekā 2022. gada attiecīgajā mēnesī, bet par 0,2% zemāka nekā aprīlī, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Lasīt vairāk

'Spotify' ceļ abonementu cenas, arī Latvijā

Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Mūzikas straumēšanas uzņēmums "Spotify" palielinās ikmēneša lietošanas maksu vairāk nekā 200 miljoniem klientu, kuri izvēlējušies maksāt par mūzikas un podkāstu klausīšanos vietnē bez reklāmām.

Lasīt vairāk

Kā noteikt potenciāli nepieciešamo elektrības pieslēguma jaudu

Foto: Shutterstock

Jūlija sākumā mainoties "Sadales tīkla" tarifiem, elektroenerģijas lietotāji tiek mudināti pārskatīt nepieciešamo pieslēguma jaudu, lai nebūtu jāpārmaksā.

Lasīt vairāk

Vasara mājokļu tirgū: prasa vairāk par īri, populāri – lietoti jaunie projekti

Foto: Shutterstock

Mājokļu tirgus, šķiet, ir norijis krupi "Euribor" likmju pieauguma izskatā. Darījumu skaits atgriežas pēdējo gadu vidējā līmenī, cenu "uzvedība" atsevišķos tirgus segmentos ir pamainījusies. Tā, pētot īpašumu sludinājumu un notikušo darījumu datus, secina "cenubanka.lv" analītiķi un apstiprina praktiķi.

Lasīt vairāk

Bankas brīdina par jaunām nedienām kreditēšanā, Latvijas Banka nepiekrīt

Foto: Imago/Scanpix/LETA

Latvijas Banka pagājušajā nedēļā paziņoja, ka plāno ieviest papildu prasības bankām Latvijā attiecībā uz rezervju uzturēšanu. Tas tiek darīts, jo šobrīd Latvijas banku sektora finanšu rādītāji ir labi un šajos apstākļos esot tālredzīgi papildināt kredītiestāžu kapitāla rezerves.

Lasīt vairāk

Ministrs aicina tirgotājus uz vispusēju vienošanos par cenu atklāšanu

Foto: Shutterstock

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) aicinājumam atklāt, kur un kādi produkti tiek tirgoti ar 300% uzcenojumu, varētu atsaukties tikai tad, ja tirgotāji piekrīt kopīgi ar ražotājiem un piegādātājiem atklāt pārtikas produktu piecenojumus, saka zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS).

Lasīt vairāk

Pārdota Jelgavas masīvkoka paneļu ražotne 'Cross Timber Systems'

Foto: Publicitātes foto

Jelgavas masīvkoka paneļu ražotnei "Cross Timber Systems" notikusi īpašnieku maiņa, un 67,04% uzņēmuma daļu šobrīd pieder SIA "CLT Profi".

Lasīt vairāk

Rīgas brīvostai jauns valdes priekšsēdētājs

Foto: Publicitātes foto

Rīgas brīvostas valdes sēdē par Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāju ievēlēts Gints Sīviņš, bet valdes priekšsēdētāja vietnieks turpmāk būs Edgars Štelmahers, informē Rīgas brīvostas pārvalde.

Lasīt vairāk

Algai jābūt vismaz 700 eiro uz rokas. Cik pieejami mājokļu kredīti ir jauniešiem?

Foto: Shutterstock

Jauniešiem, kuri tikko uzsākuši patstāvīgu dzīvi, darba stāžs un stabilu ienākumu vēsture ir minimāla, taču arī viņi apsver domu par sava mājokļa iegādi. Tādēļ "Delfi Bizness" apjautāja četras Latvijas lielākās komercbankas, lai noskaidrotu, kādas prasības jāizpilda, lai izdotos ideju par savu pirmo mājokli arī realizēt.

Lasīt vairāk

ECB atkal palielina procentlikmes

Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Centrālās banka (ECB) ceturtdien nolēma paaugstināt galvenās procentlikmes.

Lasīt vairāk

Čipsu ražotājs apsver jaunās ražotnes būvniecību ārzemēs, nevis Latvijā

Foto: "longchips.eu"

Čipsu "Long Chips" ražotājs SIA "Pērnes L" apsver jaunas ražotnes būvniecību ārzemēs, teikts kompānijas pagājušā gada pārskata vadības ziņojumā.

Lasīt vairāk

Arī Latvijā uzņēmumiem augstas inflācijas apstākļos klājies labāk nekā iedzīvotājiem

Foto: Shutterstock

Šogad globāli aizvien vairāk tiek diskutēts par uzņēmumu gūto peļņu laikā, kad strauji augušas cenas. Vairāku starptautisko institūciju aprēķini liecina, ka uzņēmumu peļņa palielinājusies straujāk par citām izmaksām, kas nozīmē, ka kompānijas izmaksu kāpumu lielākoties uzlikušas uz patērētāju pleciem.

Lasīt vairāk

'Aldaris' pērn strādājis ar vairāk nekā 8 miljonu zaudējumiem; norāda uz domstarpībām ar VID

Foto: Shutterstock

2022. gadā alus darītāja "Aldaris" apgrozījums audzis par 23,46%, sasniedzot 26,63 miljonus eiro. Pērn uzņēmums turpinājis strādāt ar zaudējumiem, tiem pieaugot līdz 8,29 miljoniem eiro, informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

Starp Baltijas valstīm 'Rimi' tīklā dārgākās preces ir Latvijā, bet 'Maxima' tīklā – Lietuvā, secina AREI

Foto: Publicitātes foto

Starp Baltijas valstīm "Rimi" mazumtirdzniecības tīklā visdārgākās pārtikas preces ir Latvijā, bet "Maxima" tīklā - Lietuvā, liecina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) šogad jūnijā un jūlijā apkopotā informācija.

Lasīt vairāk

Par 2,95 miljoniem eiro meklē pircēju kādreizējās Ērenpreisa velosipēdu fabrikas ēkai

Foto: Publicitātes foto/Ēriks Gailis

Piedāvājumā nekustamā īpašuma tirgū ir nonācis objekts Brīvības gatvē 193, vēsturiskā "G. Ērenpreiss velosipēdu fabrikas" ēka, ziņo tās pārdevējs nekustamo īpašumu aģentūra "Kivi Real Estate".

Lasīt vairāk

Latvijas finanšu iestādes pirmajā pusgadā nopelnījušas vairāk nekā visa pagājušā gada laikā

Foto: Shutterstock

Latvijas monetārās finanšu iestādes (MFI), galvenokārt bankas, šogad pirmajos sešos mēnešos strādāja ar 335,9 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā 2022. gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Lasīt vairāk

Graudu vienošanās beigas – kā tas ietekmēs Ukrainu un Latviju

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas paziņojums nepagarināt Ukrainas graudu eksportu no Melnās jūras ostām izraisīja sašutumu daudzviet pasaulē. Ukrainas graudi tika iekļauti arī Pasaules pārtikas programmā, ar kuras palīdzību pārtika tiek nogādāta trūkumcietējiem jaunattīstības valstīs. Vienošanai beidzoties, atkal tiek izteiktas bažas par bada draudiem un potenciālo pārtikas cenu pieaugumu.

Lasīt vairāk

Otrajā ceturksnī Latvijas IKP samazinājies par 0,9%

Foto: Publicitātes foto/"Fazer Latvija"

2023. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2022. gada 2. ceturksni, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem ir samazinājies par 0,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums.

Lasīt vairāk

Sen nebijis pieplūdums tirgū – Rīgā šogad pabeidz vairākus biroju lielprojektus

Foto: Midjourney/DELFI

Raksturojot šā gada norises biroju platību tirgū, nāk prātā visnotaļ "nodrillētais" salīdzinājums "kā sēnes pēc lietus", proti, cits pēc cita tieši šogad tiek un tuvākajos pāris gados vēl tiks pabeigti vairāki lieli biznesa centri Rīgā, liekot vaicāt, ko tas nozīmē tirgum, vai tik daudz jau nav par daudz.

Lasīt vairāk

Inčukalna gāzes krātuvē startē gandrīz miljonu vērts saules paneļu projekts

Foto: Pixabay

Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators AS "Conexus Baltic Grid" (Conexus) atklātas iepirkumu procedūras rezultātā noslēdzis līgumu ar SIA "Derex" par saules paneļu parka izbūvi, tai skaitā aprīkojuma iegādi Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorijā.

Lasīt vairāk

Eiropas bankas gatavojas aizdevumu saistību neizpildes vilnim

Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas lielās bankas atvēl vairāk naudas, lai segtu iespējamos aizdevumu zaudējumus, jo pieaugošās procentu likmes palielina spiedienu uz aizņēmējiem, vēsta CNN.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!