Foto: EPA/Scanpix/LETA
Jūlijā Eiropas dabasgāzes cenas piedzīvojušas vienu no straujākajiem kritumiem pēdējā gada laikā, jo rūpnieciskās aktivitātes bremzēšanās un lielie gāzes uzkrājumi patlaban mazina bažas par iespējamu pieprasījuma kāpumu, tuvojoties apkures sezonai, raksta "Bloomberg".

Cenas jūlijā sarukušas par aptuveni 25%. Kopumā šajā gadā gāzes cenas sarukušas par vairāk nekā 60%. "Bloomberg" gan atgādina, ka jūnijā cenas piedzīvoja kāpumu, ko ietekmēja karstums Eiropā un negaidīti ražošanas pārtraukumi Norvēģijā.

Taču šobrīd satraukums ir mazinājies. Lielie ražošanas uzņēmumi, kas ir lielākie šī resursa patērētāji aizvien, pēc pērnā gada enerģētikas cenu augstumiem, nestrādā ar pilnu jaudu, savukārt pieprasījuma mazināšanās pēc gāzes ļāvis reģionā palielināt uzglabātās gāzes apjomus, kas šobrīd ir krietni virs sezonas vidējā līmeņa, sasniedzot 85%.

Tomēr Eiropas gāzes tirgus joprojām ir vārīgs, atzīst eksperti. Piegādes traucējumi, aukstā ziema vai pieaugošā konkurence par sašķidrināto dabasgāzi no Āzijas var izraisīt cenu kāpumu. "BloombergNEF" prognozē, ka ievērojams gāzes piegādes kritums var kavēt sasniegt 100% piepildījumu Eiropā par gandrīz diviem mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!