Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Indija ir spērusi negaidītu soli un noteikusi ierobežojumus datoru un klēpjdatoru importam, cenšoties atbalstīt vietējo ražošanu, vēsta CNN.

Saskaņā ar Tirdzniecības un rūpniecības ministrijas paziņojumu importētājiem tagad būs jāpiesakās licencēm, lai ievestu valstī klēpjdatorus, planšetdatorus, personālos datorus un citas elektroniskās ierīces. Iepriekš šādu preču imports nebija ierobežots.

Ministrija nenorādīja iemeslu, kādēļ mainīti noteikumi, tomēr jāatzīmē, ka Indijas premjerministrs Narendra Modi ir agresīvi virzījis savu kampaņu "Ražots Indijā", kas popularizē vietējo ražošanu, lai radītu vairāk darbavietu. Tas seko līdzīgam televizoru importa ierobežojumam 2020. gadā.

Saskaņā ar "Reuters" datiem Indijas elektronisko ierīču imports no aprīļa līdz jūnijam veidoja 19,7 miljardus ASV dolāru, kas ir par 6,25 % vairāk nekā 2022. gada attiecīgajā periodā.

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas datiem nākamajā desmitgadē Indijas darbspējīgo iedzīvotāju skaits sasniegs vienu miljardu. Tās lielais un gados jaunais darbaspēks padara šo valsti pievilcīgu pasaules uzņēmumiem, kas meklē alternatīvu ražošanai Ķīnā.

Šā gada sākumā Indijas tirdzniecības ministrs Pījušs Gojals paziņoja, ka kompānija "Apple" jau tagad 5 līdz 7% savu produktu ražo Indijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!