Vētras postījumi dobeles novadā - 45
Foto: DELFI

Pagājušās nedēļas postošā vētra Dobeles novadā ietekmējusi arī graudaugu pārstrādātāju AS "Dobeles dzirnavnieks". Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils "Delfi Bizness" stāsta, ka negaisā cieta "Dobeles dzirnavnieka" noliktavas jumts, taču bojājums salīdzinoši ātri tika novērsts. Tāpat cietuši arī kompānijas graudu piegādātāji, bet, vai tas būs ietekmējis graudu un attiecīgi ar tiem saistīto produktu cenas – pašreiz esot ļoti grūti prognozēt.

Jau tā sarežģīts gads

Amsils atzīst, ka lauksaimniekiem šis kopumā ir sarežģīts gads – sējumi ir ļoti krasi atšķirīgi pārdzīvojuši izaicinošos laikapstākļus. Visvairāk no ilgstošā sausuma vasaras sākumā cieta vasarāju sējumi Vidzemē un Kurzemes piejūras reģionos – tur raža ir vismaz uz pusi mazāka nekā pērn. Ir saimniecības, kuras ziemas kviešus kuļ 7 – 8 tonnas no hektāra (t/ha), bet vienlaikus daļai lauksaimnieku tā pati kultūra ir tikai 2-3 t/ha, Amsils salīdzina.

Viņš stāsta, ka auzu kulšana tiek sākta tikai tagad, līdz šim pieņemtajam apjomam graudu krāsa un tilpummasa ir salīdzinoši labas kvalitātes. Savukārt rudzi pēc nesenajiem lietiem ir zaudējuši pārtikas kvalitāti un šobrīd pārsvarā tiek ievesti lopbarības kvalitātes graudi.

"Šīs vasaras laikapstākļu ietekme bijusi negatīva uz bioloģisko graudu sējumiem – lai arī kvalitāte ir laba, novērojamas krietni mazākas ražas," atzīst Amsils. "Dobeles dzirnavnieks" kopumā šogad plāno pieņemt 365 tūkstošus tonnu graudu, no kuriem bioloģiski audzēti jaunās ražas graudi būs 50 tūkstoši tonnu.

Cenas nevar pateikt

Pēc pagājušās nedēļas vētras "Dobeles dzirnavnieks" ir apzinājis savus sadarbības partnerus – zemniekus –, kurus skārusi šī dabas stihija. Uzņēmums meklē katram piemērotākos risinājumus, kā palīdzēt, lai nepadziļinātu krīzi, un lauksaimnieki varētu pēc iespējas labāk sagatavoties nākamajai sezonai. "Dobeles dzirnavnieks" palīdz lauksaimniekiem ar auto transportu, ģeneratoriem, pēc iespējas operatīvāk organizē graudu pieņemšanu.

Šobrīd noris aktīva graudu pieņemšana četros "Dobeles dzirnavnieka" graudu pieņemšanas punktos – Dobelē, Aucē, Gulbenē un Rīgā. Lai graudu pieņemšana notiktu operatīvāk un lauksaimniekiem nebūtu jāraizējas par graudu uzglabāšanu, "Dobeles dzirnavnieks" nodrošina arī graudu transporta pakalpojumus visā Latvijā.

Amsils skaidro – kaut arī Latvijā ir reģioni, kuros graudu sējumi ir ļoti cietuši, graudu pieņemšanas cenas, kā ik gadu, atkarīgas no situācijas biržā un pieprasījuma globālajā tirgū. "Šogad tiek saņemtas gan sliktas, gan labas ziņas par graudu ražu citviet Eiropā," viņš atzīst.

Būtiska sausuma ietekme bijusi vairākos graudu audzēšanas reģionos Dienvideiropā – piemēram, Spānijā, Itālijā un citur. Arī tur šogad raža ir mazāka. Taču vienlaikus ir valstis, kurās graudaugu ražība, rēķinot uz vienu hektāru, ir laba – Vācijā, Ukrainā un citviet. "Ņemot vērā nevienmērīgo ražas kvalitāti Eiropā un saspringto situāciju Melnajā jūrā saistībā ar graudu izvešanu no Ukrainas, patlaban ir ļoti grūti prognozēt, kādas graudu cenas būs tuvākajā nākotnē," komentē "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs.

Šobrīd paralēli graudu kulšanai noris jau aktīva gatavošanās nākamajai graudu sezonai. Pēc Amsila teiktā, arī to ietekmē šīs vasaras laikapstākļi – sāk aizkavēties ziemāju sēšanas darbi. Piemēram, daudzviet ziemas rapsi nevar paspēt iesēt, un lauksaimnieki meklē vēlākas rapša šķirnes. "Tūliņ jāsāk ziemas miežu sēja, arī tā kavējas," viņš piebilst.

"Dobeles dzirnavnieks" vadītājs arī novērojis, ka daudzi lauksaimnieki pēc šā gada pieredzes meklē jaunas ziemas kviešu šķirnes, kas būtu izturīgākas un piemērotas mainīgiem laikapstākļiem.

"Varam teikt, ka īpaši labi šosezon sevi pierādījušas Latvijā selekcionētās kviešu šķirnes "Talsis" un "Brencis", arī tradicionāli noturīgās "Skagen" un "Fenomen" ir ar labu ražību," iesaka Amsils.

Jau rakstīts, ka Latvijā 7. augustā piedzīvota viena no pēdējos gados spēcīgākajām un postošākajām vētrām – vēja brāzmas Madonā sasniedza 30 metrus sekundē, bet Dobelē – 33 metrus sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!