Foto: DELFI kolāža (Shutterstock)

Aizvadītā nedēļa nākusi ar ziņām par “mīnusiem” tautsaimniecībā – šā gada otrajā ceturksnī Latvijas IKP ir sarucis, savukārt enerģētikas milzim “Latvenergo” ir krietni “plusi” – tas pirmajā pusgadā nopelnījis vairāk nekā pērn visā gadā. Izaugsme iezīmējusies algu datos. Tomēr, aizdevumu likmēm turpinot augt, kredītņēmēji meklē iespējas, kā mazināt maksājumus.

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā “Delfi Bizness” apkopojis un piedāvā lasītājiem.

'Latvenergo' pirmajā pusgadā nopelnījis vairāk nekā pērn visā gadā

Foto: Publicitātes foto

"Latvenergo" ieņēmumi šogad pirmajā pusgadā bija 1,163 miljardi eiro, kas ir par 56% vairāk nekā pērn pirmajos sešos mēnešos, bet peļņa sasniedza 222,5 miljonus eiro.

Lasīt vairāk

Latvijas IKP pirmajā pusgadā palielinājies par 0,1%

Foto: Midjourney/DELFI

2023. gada pirmajā pusgadā Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielinājies par 0,1% salīdzinājumā ar 2022. gada atbilstošo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Lasīt vairāk

No līdera līdz slimniekam. Vācijas ekonomikas nedienas

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas ekonomika, kas ir Eiropas Savienības (ES) dzinējspēks un ierindojas ceturtajā pozīcijā pēc iekšzemes kopprodukta pasaulē, kustas aizvien kuslāk.

Pēc Starptautiskā Valūtas fonda aprēķiniem, Vācija būs vienīgā G7 valsts, kuras ekonomika šogad saruks.

Lasīt vairāk

Līdzīgi vai nē? 'Bauskas alus' jaunais produkts veikalos nosēdies blakus 'Valmiermuižas' zelteriem

Foto: Publicitātes foto/"Valmiermuižas alus"

Dzērienu ražotājs "Valmiermuižas alus" nesen sociālo tīklu vidē pievērsa uzmanību dāņiem piederošā, konkurējošā uzņēmuma "Bauskas alus" jaunās produkcijas – limonāžu – līdzībai ar jau tirgū atpazīstamajiem "Gardu Muti" zelteriem. "Valmiermuižas alus" publicēja fotogrāfiju, kurā abi produkti izvietoti blakus, un lūdza sabiedrību izteikt viedokli.

Lasīt vairāk

'Omniva' Latvijas vadītāja tagad 'stūrēs' 'Latvijas Pastu'; Vilcāns pamet uzņēmumu

Foto: Publicitātes foto

Saskaņā ar "Latvijas Pasta" padomes lēmumu vadības komandai pievienojušies Beāte Krauze-Čebotare un Jānis Kūliņš, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.

Lasīt vairāk

Latvija prioritāri atbalsta vilcienu maršruta Rīga-Daugavpils-Viļņa izveidi, norāda ministrijā

Foto: LETA

Latvija atbalsta vilcienu satiksmes atjaunošanu starp Latviju un Lietuvu, un prioritāte ir maršruts Rīga-Daugavpils-Viļņa, informē Satiksmes ministrijā. Tas veicināšot iedzīvotāju mobilitāti starp abām valstīm un vienlaikus uzlabos pasažieru pārvadājumus maršrutā Daugavpils – Rīga.

Pašreiz norit abu valstu pārrunas par pasažieru vilcienu satiksmes atjaunošanu, lai rastu abpusēji efektīvāko risinājumu.

Lasīt vairāk

Tiesvedība, atkārtota vētīšana – elektrības tarifu sāgai priekšā nākamais cēliens

Foto: Shutterstock

Šā gada decembrī ir paredzēts pārskatīt elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifus, kas šovasar, saņemot rēķinus, daudzos raisīja sašutumu un sarūgtinājumu.

Iespējams, tie varētu būt nedaudz zemāki par pašlaik spēkā esošajiem, taču nav pamata cerēt uz būtisku to kritumu.

Lasīt vairāk

Meklē veidus, kā pasargāt pensiju 2. līmeņa dalībniekus no krasām uzkrājumu svārstībām

Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija (LM) ir izstrādājusi priekšlikumus valsts 2. pensiju līmeņa uzkrājumu pārvaldības pilnveidošanai. Starp tiem rosināts vismaz piecus gadus pirms pensijas vecuma sasniegšanas dot iespēju cilvēkam izstāties no pensiju 2. līmeņa, pievienojot līdzekļus pensiju 1. līmenim.

Lasīt vairāk

Bez motivācijas un naudas. Mācību grāmatu izdevējs bažīgs par nozares nākotni

Foto: Shutterstock

Mācību grāmatu izdevniecības nozare šobrīd Latvijā ir faktiski iznīcināta, "Delfi Bizness" saka izdevniecības "RaKa" galvenais redaktors, vairāku mācību grāmatu autors Vilnis Purēns. Pie tā novedusi arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) politika, uzskata viņš. "Tas nemotivē strādāt," saka Purēns.

Lasīt vairāk

Aizņēmēju pieredze: vai ir vērts bankai lūgt pārskatīt kredīta likmi

Foto: Shutterstock

Straujais procentu likmju pieaugums, kas būtiski palielinājis aizdevumu ikmēneša maksājumus, liek kredītņēmējiem meklēt veidus, kā šo slogu samazināt. Tādējādi bankās šobrīd novērojama palielināta aizņēmēju interese par likmju samazināšanu.

Daļai izdodas panākt likmes pārskatīšanu, citiem bankas atsaka. Vai vērts vērsties bankā ar lūgumu pārskatīt aizdevuma likmi, cik tas izmaksā un kāda kopumā ir aizņēmēju pieredze, skaidro "Delfi Bizness".

Lasīt vairāk

Arnolds Švarcenegers kļuvis par 'Lidl' zīmola 'Parkside' jauno seju

Foto: Publicitātes foto

Holivudas zvaigzne Arnolds Švarcenegers ir kļuvis par mazumtirgotāja "Lidl" zīmola "Parkside" jauno seju. Viņš popularizēs "Parkside" ar vārdiem "Tu to vari!".

Lasīt vairāk

'Ķelmēni' par nepilnu pusmiljonu iegādāsies īpašu maizes krāsni

Foto: Publicitātes foto

Lai iegādātos jaunu un uzņēmuma vajadzībām speciāli projektētu tuneļkrāsni rudzu maizes cepšanai, Rankas pagasta bioloģiskā zemnieku saimniecība "Ķelmēni" ir piesaistījusi finansējumu 495 000 eiro apmērā no bankas "Citadele".

Lasīt vairāk

Moduļmāju ražotājs 'MyCabin' iekaro ASV tirgu, piedāvājot Latvijas zīmola brīvdienu mājas

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

"MyCabin" savu darbību uzsāka pirms trim gadiem – 2020. gadā, piedāvājot iegādāties koka karkasa brīvdienu mājas. Divu gadu laikā uzņēmums savu darbību izvērsis ne tikai Latvijā, bet arī paplašinājis ārpus tās – pāri Atlantijas okeānam, ASV. Savukārt šī gada nogalē "MyCabin" plāno klientiem piedāvāt pirmās pastāvīgi apdzīvojamās mājas.

Intervijā "Delfi Bizness" uzņēmuma vadītājs Ģirts Draugs atklāj, kā izveidoja franšīzi ASV un kādi ir uzņēmuma nākotnes plāni.

Lasīt vairāk

Jaunākie dati parāda, ka algas Latvijā aug. Kur maksā visvairāk?

Foto: Midjourney/DELFI

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) nupat publicējusi jaunākos datus, kas atspoguļo atalgojuma tendences mūsu valstī un parāda arī jomas, kurās strādājošie izceļas ar īpaši labām algām.

"Algu pieaugums ir visiepriecinošākais rādītājs kopumā diezgan pelēcīgajā šī gada makro skaitļu ainā, līdz šim pārsniedzot visoptimistiskākās prognozes," raksturo "Luminor Bank" ekonomists Pēteris Strautiņš.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!