Foto: DPA/Scanpix/LETA
"Aurubis", Eiropas lielākais vara ražotājs, paziņojis, ka tas ir kļuvis par milzīgas zādzības upuri, un zaudējumi mērāmi simtos miljonu eiro, ziņo CNN.

"Veicot plānveida metāla krājumu pārbaudi, "Aurubis" konstatēja ievērojamas neatbilstības krājumos," teikts Vācijas uzņēmuma paziņojumā. "Aurubis" apgalvo, ka iztrūkums radies noziedzīgu darbību dēļ.

"Bloomberg" precizē, ka "Aurubis" saskāries ar masveida krāpšanu metāllūžņu piegādēs, ko tas izmanto savā pārstrādes biznesā. Papildus izejmateriāliem no raktuvēm uzņēmums iepērk arī vara metāllūžņus. Piegādātāji manipulējuši ar informāciju par piegādātajiem metāllūžņiem un sadarbojušies ar uzņēmuma paraugu ņemšanas nodaļas darbiniekiem, lai to noslēptu.

"Aurubis" rūpnīcās Eiropā un ASV gadā saražo aptuveni 1,1 miljonu tonnu vara kvadrātveida lokšņu. Uzņēmums ražo aptuveni 30% no Eiropā saražotā šāda veida vara un 3% līdz 5% no pasaules ražošanas apjoma, informējis uzņēmuma pārstāvis.

Varš tiek plaši izmantots būvniecībā, tostarp elektrības vados un ūdensvados. Tas ir arī būtisks metāls enerģētikā, jo to izmanto vēja turbīnās, saules paneļos un elektromobiļos.

"Aurubis" zādzības radītais finansiālais trieciens "varētu būt trīs ciparu miljonu eiro apmērā"," norādījis uzņēmums, brīdinot, ka tā rezultātā tas nesasniegs peļņu, kādu ir prognozējis šim finanšu gadam.

Uzņēmums šī gadījuma izmeklēšanā ir iesaistījis valsts kriminālizmeklēšanas biroju Hamburgā, Vācijā, kur atrodas "Aurubis" mītnes vieta.

Šī nav pirmā reize, kad ražotājs paudis aizdomas par noziedzīgu nodarījumu, kas skāris tā biznesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!