Foto: DELFI kolāža (Shutterstock, LETA, DELFI)

"Delfi Bizness" un "Re:Baltica" pēta pārtikas cenas lielveikalos, Eiropas Centrālā banka atkal paaugstinājusi trīs galvenās procentu likmes par 25 bāzes punktiem, bet par maksātnespējīgu pasludināts restorāna "Čarlstons" īpašnieks.

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

Vai 'Rimi' ir rīma?

Foto: Delfi/@nezobis/Aija Nagle

Vai lielveikali pārtikai liek milzu uzcenojumus? Liek. Taču situāciju tirgū izmanto arī ražotāji un lauksaimnieki. Lielākajam olu ražotājam pērn peļņa augusi pat 40 reizes.

Lasīt vairāk

Klauss: 'premium' granulām cena kāpj, bet Latvijas mājsaimniecības jau ir sagatavojušās

Foto: Shutterstock

Meža nozares eksports līdz šā gada beigām, visticamāk, stagnēs, paredz Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) viceprezidents Kristaps Klauss.

Lasīt vairāk

VID: konsultantu skaits ir ierobežots un nepieaugs

Foto: stock.xchng

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki konsultē iedzīvotājus gan klātienē, gan telefoniski, gan rakstiski, bet darbinieku skaits, kas to dara, ir ierobežots un tas arī nepieaugs, informē VID.

Lasīt vairāk

Noslēgts 141,5 miljonu līgums ar 'Italferr' par 'Rail Baltica' pamattrases būvuzraudzību

Foto: Publicitātes attēli

Starptautiskās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projekta īstenotājs SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" noslēdzis 141,5 miljonus eiro vērtu līgumu ar Itālijas uzņēmumu "Italferr" ("Ferrovie dello Stato Italiane Group") par "Rail Baltica" pamattrases būvdarbu inženierkonsultanta un būvuzraudzības pakalpojuma sniegšanu Latvijā, liecina informācija "Eiropas dzelzceļa līnijas" mājaslapā.

Lasīt vairāk

'Pasažieru vilciens' veic aprēķinus līgumsodam par laikā nepiegādātiem jaunajiem 'Škoda' elektrovilcieniem

Foto: LETA

AS "Pasažieru vilciens" veic aprēķinus līgumsodam par laikā nepiegādātiem jaunajiem "Škoda" elektrovilcieniem, pavēstīja "Pasažieru vilciena" pārstāvji.

Lasīt vairāk

Novērtējums: Baltijas valstis galvenokārt tiek izmantotas noziedzīgi iegūtas skaidras naudas tranzītam

Foto: Imago/Scanpix/LETA

Baltijas valstu Finanšu izlūkošanas dienestu (FID) veiktajā novērtējumā secināts, ka noziedzīgi iegūta skaidra nauda Baltijas valstis šķērso galvenokārt tranzītā, informēja Latvijas FID.

Lasīt vairāk

EK samazina eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozes

Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) pirmdien samazināja eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam, ņemot vērā vājo situāciju Vācijas tautsaimniecībā un augsto inflāciju.

Lasīt vairāk

Cik daudz lielveikali 'uzmet pa virsu'?

Foto: DELFI

Lielveikali ir gatavi atklāt tikai mazāko un vidējo uzcenojumu. Lielāko – atsakās.

Lasīt vairāk

Ģimenes ikmēneša ienākumi – 5000 eiro. Kas Latvijā pieder vidusslānim?

Foto: Shutterstock

Tikai 2% Latvijas iedzīvotāju pieskaita sevi turīgajam sabiedrības slānim, bet 41% uzskata sevi par vidusslāni, liecina "Swedbank" Finanšu institūta aptaujas dati.

Lasīt vairāk

'Baltika' posts: nebeidzama kļūdu virkne, 'nodedzināti' miljoni un iznīcināti mazie investori

Foto: Publicitātes attēli

Igaunijas apģērbu mazumtirgotājs "Baltika", kas pārstāv zīmolus "Monton" un "Ivo Nikkolo", pēc 2000. gadu sākumā piedzīvotās straujās izaugsmes pēdējo 16 gadu laikā ir piedzīvojis nepārtrauktu lejupslīdi. Tas kļuvis arvien vairāk atkarīgs no papildu finansējuma, bet ilgtermiņa mazo ieguldītāju investīcijas ir teju izsīkušas. Arī uzņēmuma akciju tirdzniecība biržā pārtraukta.

Lasīt vairāk

Foto: Stacijas laukumā slēgta spēļu zāle 'Fenikss'

Foto: LETA

Stacijas laukumā pie tirdzniecības centra "Origo" slēgta spēļu zāle "Fenikss", novēroja aģentūra LETA.

Lasīt vairāk

Procentlikmju kāpuma dēļ finansiāli ievainojami ir 13% mājsaimniecību ar kredītiem, secinājusi Latvijas Banka

Foto: Pixabay

Procentlikmju kāpuma dēļ finansiāli ievainojami ir 13% mājsaimniecību ar kredītiem, otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sacīja Latvijas Bankas ekonomists Andrejs Semjonovs.

Lasīt vairāk

No būvfirmas uz iepakojuma pārstrādi: Jūlija Zandersone iecelta 'PET Baltija' vadītājas amatā

Foto: LETA

Kādreizējā būvfirmas "Citrus Solutions" valdes priekšsēdētāja Jūlija Zandersone, kura amatu atstāja šā gada 1. septembrī, iecelta par jauno vides apsaimniekošanas koncerna "Eco Baltia" PET pudeļu pārstrādes uzņēmuma AS "PET Baltija" valdes priekšsēdētāju, informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

Valdība atbalsta 'Rail Baltica' projekta pieteikumu trešajam Militārās mobilitātes uzsaukumam

Foto: Publicitātes attēli

Ministru kabinets otrdien atbalstīja "Rail Baltica" projekta Latvijas pieteikumu iesniegšanai trešajā Militārās mobilitātes projektu pieteikumu atlases uzsaukumā finansējumam no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI), informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.

Lasīt vairāk

'Coca-Cola' dzērienu plastmasas pudelēm ievieš jaunu būtisku elementu

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šā gada septembrī "Coca-Cola" Latvijas un arī visā Baltijas tirgū sāks izplatīt savu produkciju plastmasas pudelēs ar piestiprinātiem korķīšiem, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.

Piestiprināto korķīšu ieviešana ir saistīta ar jauno Eiropas direktīvu par vienreizlietojamiem plastmasas izstrādājumiem, kas stāsies spēkā 2024. gadā. Mērķis ir nodrošināt, lai arvien vairāk plastmasas pudeļu tiktu savāktas kopā ar korķīšiem.

Lasīt vairāk

Kaimiņvalstīs vairāk iegulda ar mērķi 'likt savai naudai strādāt'

Foto: Shutterstock

Teju katrs otrais (56%) Latvijas iedzīvotājs vecumā no 18 līdz 74 gadiem veic
finanšu ieguldījumus savai nākotnei, liecina "SEB bankas" veiktās aptaujas
dati. Populārākie ieguldījumu mērķi visās Baltijas valstīs ir līdzīgi, tomēr
atšķirīgas ir ieguldījumu instrumentu izmantošanas metodes un mērķi dažādās
vecuma grupās.

Lasīt vairāk

Slovēnijas plūdu seku dēļ 'Volkswagen' spiests samazināt ražošanu

Foto: Publicitātes foto

Vācijas autobūves koncerns "Volkswagen" paziņojis, ka bijis spiests samazināt ražošanu vairākās Eiropas rūpnīcās detaļu trūkuma dēļ pēc tam, kad pagājušā mēnesī Slovēnijā piedzīvotie plūdi smagi skāruši kādu nozīmīgu piegādātāju.

Lasīt vairāk

Vai Latvijā ir dārgākā pārtika Baltijā?

Foto: DELFI

Līdzīgi mums, pārtikas cenas pēdējos mēnešos analizē arī žurnālisti Lietuvā un Igaunijā. Ironiski, bet katram vienmēr sanāk, ka pie viņiem ir visdārgāk.

Arī mums.

Lasīt vairāk

Cik maksā mājokļi citur Eiropā un kāda ir to pieejamība Rīgā?

Foto: Midjourney/DELFI

Pieprasījums pēc dzīvojamām platībām gan iepriekš, gan tagad ir augsts, tomēr vairāku faktoru ietekmē šobrīd eiropieši, tostarp Latvijā mītošie cilvēki, biežāk raugās īres mājokļu virzienā.

Lasīt vairāk

Francija liek 'Apple' apturēt 'iPhone 12' pārdošanu

Foto: Publicitātes foto

Francijas radiofrekvenču regulācijas aģentūra ANFR otrdien lika kompānijai "Apple" apturēt viedtālruņu "iPhone 12" pārdošanu, jo tie emitē pārāk daudz elektromagnētiskā starojuma.

Lasīt vairāk

Palikšana bez ienākumiem noved uz investīciju ceļa

Sociālo mediju influencere Alina Zela, kura skatītājus izglīto par finanšu pratību, savu ceļu finanšu pasaulē sāka brīdī, kad nonāca neapskaužamā situācijā – viņa zaudēja ienākumus. Tad Zela meklēja veidu un domāja, kā tad labāk pārvaldīt savu naudu. Tagad viņa to māca arī citiem. Par savu investores ceļu un veidiem, kā pati pelna ar ETF un citiem ieguldījumiem, Zela stāstīja "Nākotnes kapitālā".

Lasīt vairāk

Nav kļuvuši dārgāki – jaunie 'Apple iPhone 15'

Foto: Publicitātes attēli

Klāt atkal tā diena, kad "Apple" izziņojis savus rudens jaunumus, konkrēti – "iPhone" viedtālruņus un "Watch" viedpulksteņus. Kā ierasts, tie visi kļuvuši ātrāki, spējīgāki un izturīgāki, taču pārsteidzoši ir tas, ka šogad tie nav kļuvuši dārgāki. Savukārt pulksteņi ir videi draudzīgāki.

Lasīt vairāk

Ekspluatācijā nodota 'Mūku Salas' biroju ēka 'Zeiss Biroji'

Foto: Publicitātes foto/"Mūkusalas Biznesa Centrs"

Pēc vairāk nekā divus gadus ilga būvniecības procesa ekspluatācijā nodota A klases biroju ēka "Zeiss Biroji", informē projekta attīstītājs "Mūkusalas Biznesa Centrs".

Jaunā ēka atrodas Dēļu ielā 2, un par tās arhitektūras iedvesmas avotu kalpojusi kādreizējā "Carl Zeiss" optikas fabrika, kas reiz atradusies šajā pašā vietā.

Lasīt vairāk

Pašā jūras krastā taps jauns 'Elvi' veikals

Foto: Publicitātes attēli

Ielikts pamatakmens jaunam veikalam "Elvi" pašā jūras krastā, Zvejniekciemā, Ainažu ielā 113.

Lasīt vairāk

70 miljonu projekts: būvēs lielāko jauno mājokļu ciematu Latvijā

Foto: Publicitātes attēli

Mājokļu attīstītājs "Bonava Latvija" Mežciema pievārtē, teritorijā starp Ēvalda Valtera ielu un Kaivas ielu, līdz 2030. gadam plāno uzbūvēt Latvijā lielāko jauno mājokļu ciematu, kas sastāvēs no 15 sešu stāvu dzīvojamām ēkām ar vairāk nekā 800 divu līdz četru istabu dzīvokļiem.

Lasīt vairāk

Jaunākie dati: mājokļu cenas Latvijā turpina palielināties

Foto: LETA

2023. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2022. gada 2. ceturksni, mājokļu cenas Latvijā pieaugušas par 5,6%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati.

Jauniem mājokļiem cenas palielinājās par 15,0%, bet lietotiem mājokļiem – par 3,2%.

Lasīt vairāk

Latvijas banku peļņa pirmajā pusgadā sasniegusi 350,312 miljonus eiro

Foto: Shutterstock

Latvijas banku sektors šogad pirmajā pusgadā strādāja ar peļņu 350,312 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā 2022. gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotie dati.

Lasīt vairāk

Pie lidostas 'Rīga' uz laiku pārcels 22. autobusa pieturvietu

Foto: DELFI

Turpinoties dzelzceļa projekta "Rail Baltica" būvdarbiem lidostā "Rīga", no piektdienas, 15. septembra, uz aptuveni trīs nedēļām 22. autobusa pieturvieta tiek pārcelta uz priekšu.

Lasīt vairāk

SVF Latvijai šogad prognozē 0,9% izaugsmi

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Noslēdzot kārtējās pēcprogrammas uzraudzības konsultācijas, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpuma temps šogad palēnināsies līdz 0,9%, ņemot vērā augstās inflācijas negatīvo ietekmi uz patēriņu un ārējā pieprasījuma samazināšanos.

Lasīt vairāk

Apģērbu tirgotāja 'Zara' īpašniekam rekordliela pusgada peļņa

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas lielākais apģērbu mazumtirdzniecības uzņēmums un zīmola "Zara" īpašnieks Spānijas "Inditex" šī biznesa gada pirmajos sešos mēnešos strādājis ar 2,51 miljarda eiro tīro peļņu, tādējādi reģistrēta visu laiku lielākā pusgada peļņa kompānijas vēsturē.

Lasīt vairāk

Dzelzsrūdas cenas krītas, reaģējot uz klusumu Ķīnas nekustamo īpašumu sektorā

Foto: Shutterstock

Dzelzsrūdas biržas cenas trešdien piedzīvoja pirmo kritumu šajā nedēļā, jo Ķīnas nekustamo īpašumu sektorā turpinās klusums, un jaunākie dati liecina, ka mājokļu pārdošanas apjomi Āzijas milža galvaspilsētā zaudē apgriezienus, vēsta "Bloomberg"

Lasīt vairāk

Kredītmaksājumi turpinās kāpt - ECB atkal paaugstina procentu likmes

Foto: Shutterstock

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien atkal paaugstināja trīs galvenās procentu likmes par 25 bāzes punktiem.

Lasīt vairāk

Kādēļ ražotāji nesaceļas pret lielveikaliem?

Foto: DELFI

Ražotāji: ja lielveikals no produkta pārdošanas nopelna vairāk nekā mēs, tas nav godīgi.

Lasīt vairāk

Foto: 'Orkla', ieguldot 100 miljonus eiro, Latvijā uzbūvē lielāko cepumu un vafeļu ražotni

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Ādažos noslēgusies Norvēģijas koncerna "Orkla" grupas uzņēmuma "Orkla Biscuit Production" cepumu un vafeļu ražotnes būvniecība. Jaunās ražotnes būvniecībā un aprīkojumā kopumā ieguldīti teju 100 miljoni eiro, informē uzņēmuma pārstāvji.

Lasīt vairāk

Centu pie centa nekrāsi... Vai arī Latvijā bankas maksās par naudu norēķinu kontā?

Foto: Shutterstock

Nesen vairākas Somijas bankas sākušas klientiem maksāt procentus par viņu brīvajiem līdzekļiem, kas vienkārši glabājas norēķinu kontos. Dzirdēts arī par citu valstu atsevišķām bankām, kas piedāvā šādu iespēju. Tādēļ neviļus rodas jautājums – vai kas tāds gaidāms arī Latvijā?

Lasīt vairāk

Palielinās patērētāju iespējas. Pieņem regulējumu kolektīvo prasību ieviešanai Latvijā

Foto: Shutterstock

Saeimas sēdē 14. septembrī galīgajā lasījumā apstiprināti grozījumi Patērētāju tiesību likumā un grozījumi Civilprocesa likumā, ieviešot Latvijā jaunu, efektīvu un iedarbīgu procesuālo mehānismu patērētāju kolektīvajām prasībām.

Lasīt vairāk

Kokrūpniecības nozari uztrauc topošās valdības plāns 'Latvijas valsts mežu' akcijas kotēt biržā

Foto: LETA

Kokrūpniecības nozari uztrauc iespēja, ka AS "Latvijas valsts meži" (LVM) akcijas varētu kotēt biržā, komentējot topošās valdības veidošanas procesu, pauda Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Artūrs Bukonts.

Lasīt vairāk

Restorāna 'Čarlstons' īpašnieks pasludināts par maksātnespējīgu

Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas rajona tiesa pasludinājusi restorāna "Čarlstons" īpašnieku SIA "BBQ" par maksātnespējīgu, liecina Maksātnespējas reģistra informācija.

Lasīt vairāk

'WhatsApp' vairāk nekā 150 valstīs ievieš funkciju 'Channels'

Foto: Imago/Scanpix/LETA

Sociālās saziņas platforma "WhatsApp" paplašinājusi funkcijas "Channels" pieejamību, un tā turpmākajās nedēļās kļūs pieejama lietotājiem vairāk nekā 150 valstīs.

Lasīt vairāk

Kurš nopelna? 'Delfi' un 'Re:Baltica' pēta augstās pārtikas cenas

Foto: DELFI

Visvairāk no cenu pieauguma pērn nopelnīja lauksaimnieki, bet zaudēja – pārstrādātāji. Lielveikalu peļņa Latvijā samazinājusies minimāli.

Lasīt vairāk

Vai šis ECB procentu likmju paaugstinājums ir pēdējais?

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Cenu kāpumam eirozonā joprojām ir pārāk liels ātrums, kā rezultātā, turpinot cīņu ar pārāk augsto inflācijas līmeni, Eiropas Centrālā banka (ECB) 14. septembrī nolēma vēlreiz par 25 bāzes punktiem paaugstināt savas procentu likmes.

Jāatgādina, ka ECB lēmumi ietekmē Euribor likmes, un tādējādi palielinās kredītņēmēju ikmēneša maksājumi.

Lasīt vairāk

Nozares, kurās Latvijā ir visaugstākais brīvo darbvietu īpatsvars

Foto: PantherMedia/Scanpix

2023. gada 2. ceturksnī Latvijā bija 25,3 tūkstoši brīvo darbvietu un, salīdzinot ar 2022. gada 2. ceturksni, to skaits ir samazinājies par 1,2 tūkstošiem jeb 4,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lasīt vairāk

Austrumu maģistrāles būvniecības sadārdzinājums pārsniegs 7 miljonus eiro

Foto: Publicitātes foto

Austrumu maģistrāles būvniecības sadārdzinājums pārsniegs aptuveni 7 miljonus eiro, šodien, apsekojot būvniecības objektu, informēja Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Lasīt vairāk

'Elemental Business Centre' ēkas savienos parametriskā fasāde – vienīgā Latvijā

Foto: Publicitātes attēli

Rīgā, Skanstē topošajām biroju nomas kompleksa "Elemental Business Centre" ēkām savienojošajā daļā ir uzstādīta piramīdas formas 3D parametriskās sistēmas stikla fasāde – šobrīd vienīgā tāda Latvijā.

Lasīt vairāk

'Softbank Group' mikroshēmu struktūrvienība 'Arm' veiksmīgi debitējusi Ņujorkas biržā

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japānas investīciju giganta "Softbank Group" mikroshēmu struktūrvienība "Arm" ceturtdien veiksmīgi debitējusi Ņujorkas fondu biržā, uzņēmuma akcijas cenai pieaugot par gandrīz 25%.

Lasīt vairāk

Krievijas oligarhi pārveduši no Eiropas aktīvus 50 miljardu dolāru apjomā

Krievijas oligarhi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā ir pārveduši no Eiropas savus aktīvus vismaz 50 miljardu ASV dolāru apmērā, ziņoja aģentūra "Bloomberg".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!