Foto: AP/Scanpix/LETA

Pirmdien naftas cenas strauji pieauga, reaģējot uz Izraēlas un palestīniešu grupējuma "Hamas" konfliktu, raksta ārvalstu mediji.

"Brent" naftas cena palēcās par 4,53% līdz 88,41 dolāram par barelu, savukārt ASV WTI cena pieauga par 4,69% līdz 88,67 dolāriem par barelu.

Kaut arī ir vērojams naftas cenu kāpums, analītiķi uzskata, ka tā ir īslaicīga reakcija.

"Lai šim konfliktam būtu ilgstoša un nozīmīga ietekme uz naftas tirgiem, būtu pastāvīgi jāsamazina naftas piegādes vai transportēšanas apjomi," portālam CNBC sacījis "Commonwealth Bank" eksperts Viveks Dārs. "Pretējā gadījumā, kā liecina vēsture, naftas cenu reakcija, kāpjot uz augšu, parasti mēdz būt īslaicīga un to viegli pārspēj citi tirgus spēki," viņš uzskata. Vienlaikus eksperts uzsver, ka šis konflikts tiešā veidā neietekmē nevienu no nozīmīgākajiem naftas piegādes avotiem.

Neviena no pusēm nav nozīmīga naftas ieguvēja, raksta CNBC. Izraēlā var izcelt divas naftas pārstrādes rūpnīcas, kuru kopējā jauda ir gandrīz 300 000 barelu dienā. Arī Palestīnas teritorijās neražo naftu, liecina IVN dati.

Tomēr nevar neņemt vērā faktu, ka konflikts atrodas pie galvenā naftas ieguves un eksporta reģiona sliekšņa.

"Pastāv arī risks, ka konflikts saasināsies reģionālā līmenī. Ja Irāna tiks ierauta konfliktā, var rasties arī piegādes problēmas, lai gan mēs vēl neesam šajā posmā," CNBC uzsvēris "Eurasia Group" enerģētikas, klimata un resursu direktors Henings Gloisteins.

Ja ASV ieviestu sankcijas pret Irānas eksportu, naftas tirgus varētu izjust "diezgan dramatisku ietekmi", uzskata "Bison Interests" eksperts Džošs Jangs. "Es domāju, varētu vērot naftas cenu pieaugumu, piemēram, WTI cenas kāpumu par aptuveni 5 ASV dolāriem," viņš prognozē.

Tā kā 40% pasaules eksporta iet cauri Hormuza šaurumam, "Rapidan Energy Group" prezidents Bobs Maknalijs prognozē, ka konflikts starp Izraēlu un Irānu var viegli novest pie naftas cenu lēciena diapazonā no 5 līdz 10 ASV dolāriem. Šaurums tiek uzskatīts par pasaulē svarīgāko naftas tranzīta punktu, un tas atrodas starp Omānu un Irānu.

Pirms šī kāpuma pēdējās nedēļas laikā naftas cena piedzīvojusi kritumu – ja vēl nesen eksperti skatījās, vai tā šķērsos psiholoģiski svarīgo 100 dolāru līmeni, tad vēl pagājušajā nedēļā tā saruka, svārstoties ap 85 dolāru līmeni. 4. oktobrī cenas pat nokritās par vairāk nekā 5% dienas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!