Fоtо: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Investīciju banka "Prudentia" un "Nasdaq Riga" fondu birža apkopojusi jauno Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101. Īpašā "Delfi TV" pārraidē 2. novembrī pulksten 10 tiks apbalvots šī gada vērtīgākais uzņēmums, savukārt diskusijā pēc tam eksperti un dažādu nozaru uzņēmumu vadītāji spriedīs par to, kādi faktori ietekmē Latvijas uzņēmumu konkurētspēju globālajā tirgū.

Diskusijā piedalīsies Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 uzvarētāja pārstāvis, "Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētāja Liene Dubava, "Prudentia" vadošais partneris un valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš, vides resursu apsaimniekošanas grupas "Eco Baltia" valdes priekšsēdētājs un akcionārs Māris Simanovičs, kā arī masīvkoka paneļu ražotāja "CLT Profi" dibinātājs un vadītājs Andris Dlohi. Diskusiju vadīs "Delfi Bizness" galvenā redaktore Aija Krūtaine.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP 101 ir iniciatīva, kuru kopš 2005. gada īsteno "Prudentia" un "Nasdaq Riga" un tās pamatā ir vēlme rosināt sabiedrībā diskusiju par uzņēmumu vērtību un to ietekmējošiem faktoriem. Vērtīgāko uzņēmumu tops sniedz iespēju uzņēmējiem, nozares ekspertiem un sabiedrībai kopumā iegūt vispusīgu ieskatu par Latvijas uzņēmumu izaugsmi, korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu, attīstību un konkurētspēju.

Pagājušajā gadā pēc ilgāka laika Latvijas vērtīgāko TOP101 vadībā notika izmaiņas. Iepriekš 13 gadus Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 augšgalā gozējās valstij piederošā energokompānija "Latvenergo", taču pērn par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu kļuva holdingkompānija "Swedbank Baltics", kas reģistrēta Latvijā un apvieno "Swedbank" grupas bankas Baltijā.

Gan enerģētikas uzņēmumi, gan bankas pēdējo divu gadu laikā bijuši starp pelnošākajiem uzņēmumiem. Enerģētikas uzņēmumus būtiski ietekmēja elektrības un gāzes cenu kāpums pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, savukārt banku peļņa augusi, jo Eiropas Centrālā banka īpaši strauji cēlusi procentu likmes, lai slāpētu inflāciju.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !